Marina Rebeka, svjetska operna zvijezda u Lisinskom

'Čista elegancija, jasne kolorature i  golem raspon osjećaja' - tako je New York Times opisao slavnu mladu sopranisticu Marinu Rebeku, proglašavajući je novom zvijezdom Metropolitana.

Marina Rebeka, latvijska sopranistica danas je jedna od najtraženijih umjetnica u svijetu opere. Svoju ljubav prema glazbi i umjetnosti općenito otkrila je u ranoj mladosti. Kako ističe sa trinaest godina djed ju je prvi put poveo u kazalište. Nije ni znala što uopće opera znači, no taj svijet joj se iznimno svidio. Gledala je Bellinijevu Normu te je i sama poželjela jednoga dana nastupati u operi. Doživjela je tu ulogu toliko snažno da je rekla i djedu kako će i ona sama pjevati i tumačiti Normu.

Glazbeni studij je tako započela u Latviji i nastavila u Italiji, gdje je diplomirala na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu (2007). Tijekom studija pohađala je i Međunarodnu ljetnu akademiju u Salzburgu i Rossinijevu akademiju u Pesaru. Svoje prve nagrade osvojila je na međunarodnim pjevačkim natjecanjima, uključujući i ugledno natjecanje Bertelsmann Stiftung Neue Stimmen u Güterslohu u Njemačkoj. Nakon nastupa  na Salzburškom festivalu 2009. godine pod ravnanjem Riccarda Mutija, što joj je bila prekretnica u karijeri, Marina Rebeka postaje redovitom gošćom na najprestižnijim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, kao što su Metropolitan opera, Carnegie Hall, milanska Scala, kraljevska opera Convent Garden u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Bavarska državna opera, Bečka državna opera i Opera u Zürichu.

Uz operne nastupe, Marina Rebeka njeguje i koncertni repertoar, održavajući brojne recitale i koncertne nastupe, od kojih treba spomenuti one na Rossinijevu opernom festivalu u Pesaru, u milanskoj Scali te u Velikoj festivalskoj dvorani u Salzburgu. Scenu je dijelila s renomiranim ansamblima kao što su Kraljevski škotski nacionalni orkestar, Kraljevska liverpulska filharmonija, Latvijski nacionalni simfonijski orkestar, orkestar Teatro Comunale iz Bologne, Bečka filharmonija, Filharmonija milanske Scale.U Zagrebu će se ove subote predstaviti s arijama iz Gounodovih opera Faust i Romeo i Julija. U repertoaru će se naći i Verdijeve junakinje iz Sicilijanskih večeri, Trubadura i nezaobilazne Traviate. Na pozornici će uz ovu svjetsku opernu zvijezdu biti i Simfonijski orkestar HRT-a kao gost ciklusa Lisinski Arioso. Dirigirat će mladi njemački dirigent, donedavni glavni dirigent Opere u Magdeburgu, Michael Balke.

Slavna umjetnica ističe kako joj dolazak u Hrvatsku predstavlja izazov jer će prvi put gostovati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a od svojih prijatelja je slušala priče kako su očarani ljepotama prirode naše zemlje te izvrsnom hranom i toplim gostoprimstvom.