Split očekuje novu 'Malu Floramye'

Split očekuje novu 'Malu Floramye'. Svaka premijera te sjajne Tijardovićeve operete, jednako je uzbudljiva i izazovna. Velika je odgovornost na svima koji će sutra u Hrvatskom naradnom kazalištu nakon 15 godina izaći na splitsku pozornicu i predstaviti Malu Floramye. Splićani su od svih kazališnih predstava, najosjetljiviji na zaštitini znak Grada - Tijardovićeve operete.

Pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a u režiji Gorana Golovka solisti, Zbor, Orkestar i Balet splitskog kazališta oživjet će najpopularniju splitsku predstavu, najizvođeniju splitsku operetu koja svoju krunu publici najomiljenije nosi još od trijumfalno uspješne praizvedbe prije punih 90 godina.

Protagonisti ove postave su mlada sopranistica Antonija Teskera, solistica splitske Opere, tenor Bože Jurić Pešić kao njen ljubljeni Mirko, nagrađivani mladi glumac splitskog teatra Goran Marković kao Šjor Bepo Pegula, dok će sopranistica Cynthia Hansell Bakić, dugogodišnja glasovita primadona splitske Opera na premijeri biti njegova Miss Eveline Beautyflower, ili 'po spli’ski' Misili Bisili. Uloga majke naslovne junakinje šjore Petronile povjerena je Elizabeti Tudor Gančević u njenom prvom scenskom nastupu nakon što je gotovo punih pet desetljeća kao inspicijentica splitske Opere brinula o glazbenim izvedbama izvan pozornice. Komični par vremešnih splitskih momaka šjor File i Šjor Dane utjelovit će Zlatko Aurelio Kokeza i Vinko Maroević.
Na ostalim će se izvedbama s njima smjenjivati Hana Hanas u ulozi Floramye, Vladimir Garić kao Mirko, Žana Marendić Bučević kao Misili Bisili, Snježana Katić u ulozi Petronile te Ivan Jakus i Miroslav Ljubičić kao File i Dane.

Splitska Riva. Noć je karnevala i sve je moguće. Barem naizgled. Grad je na nogama, smijeha i podmetanja ne nedostaje. Prvi čin Male Floramye kraj je svijeta kakav je Split do tada poznavao. Težački i građanski, promijenio se nakon dva svjetska rata. Možda zato još više volimo Tijardovićevu glazbu, iz vremena je koje nas dira ravno u srce.

Student Mirko zaljubljen je u Malu Floramye. Njezinu naklonost priželjkuje i šjor Bepo Pegula, vremešni gospodin kojega prijatelji Dane i File uvjeravaju kako mu je sklona mlada i koketna Floramye. U ulozi šjor Bepe bit će teško nadmašiti legendarnog Borisa Dvornika, čim bi se pojavio na sceni - publika je uživala.

Velika su očekivanja i od Male Floramye - nije lako pjevačici koja će ponijeti naslovnu ulogu najsplitskije operete i kraljice karnevala - Alma Peranić, Gertruda Munutić, Marina Jajić sjajan niz nastavlja Antonija Teskera.

Splitska praizvedba Male Floramye bila je senzacionalana. Tijardović, autor ovog najsplitskijega glazbeno scenskog djela, postao je meštar ceremonijala i mita o raspjevanom ludom gradu roketa i baluna koji žudi za elegancijom europskih metropola.