'Mirakul', glazbeno-scenska priča o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

Prošle godine brojnim svečanostima obilježena je 300. obljetnice slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.

Otrčana je 300. Alka, uz veličanstvenu procesiju i misno slavlje proslavljena je Velika Gospa, organizirane su brojne kulturne i glazbene manifestacije u čast Majke od Milosti, nebeskoj sinjskoj zaštitnici Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Ove godine u rujnu je obilježeno tri stoljeća od krunjenja Gospine slike, a u tu će čast sutra biti ispričana jedna velika glazbeno-scenska priča u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu – 'Mirakul'.

Glazbu pjesama i kompletnu scensku glazbu predstave napisao je Sinjanin Dražen Žanko, libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove nekih pjesama Ivan Ivica Krajač, za scenografiju zadužen Zlatko Klauzarić-Atač, dok je autor sinopsisa i povijesnog aspekta priče fra Mirko Marić.

Priču opisuje dolazak naroda iz Rame u Cetinsku krajinu, život i običaji toga vremena, veliku bitku u kojoj su Sinjani i Cetinjani pobijedili višestruko brojniju osmanlijsku vojsku, te njihovo beskrajno poštovanje prema nebeskoj zaštitnici. Cijeli mjuzikl sadrži 32 pjesme, a dobar dio njih je novijeg izdanja.

U ovom mjuziklu značajna su imena hrvatske glazbe i dramske scene. Između brojnih uloga istaknimo kako legendarnog fra Pavla Vučkovića igra Joško Ševo, remetu Špiro Guberina, vojskovođa je Stjepo Gleđ Markos, Mara majka je Radojka Šverko, don Ivana Filipovića Grčića upriličuje Ivan Miklulić, zapovjednika obrane grada Zorzija Balda igrat će Đani Stipaničev, Lidija Horvat Dunjko bit će Angelika, daltabana bosanskog pašu igra Ervin Baučić, a tu su još sa svojim glumačkim i glazbenim dionicama Dražen Bartulić, Oliver Rogošić, Dario Došlić, Lara Antić, Albert Turner Juci i mnogi drugi. Folklorni, plesni i zborski dio mjuzikla pripao je jednom od najpoznatijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava 'Ivan Goran Kovačić' iz Zagreba.

'Mirakul' je zapravo jedna prekrasna priča koja predstavlja hrabrost, ponos, pobjedu, slobodu i vjeru. Alka je platforma naše prepoznatljivosti, naš nacionalni identitet, naša prošlost, sadašnjost i budućnost.


O 'Mirakulu' su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili autor glazbe Dražen Žanko, autor libreta i redatelj Ivan Ivica Krajač i glumac koji utjelovljuje fra Pavla Vučkovića Joško Ševo: