Naučite se obraniti, pobijedite svoje strahove i steknite samopouzdanje

Gotovo svakodnevno čujemo vijesti o napadima na žene, a nasilja nad njima sve je više. Jedno od mjesta gdje mogu naučiti kako se obraniti, pobijediti svoje strahove i steći samopouzdanje tečajevi su samoobrane.

Prilagođeni su svim dobnim skupinama, a vježbanjem žene stječu fizičku snagu i kondiciju potrebnu za obranu u opasnim situacijama, ali i za svakodnevni život. Takvu su i tečajevi krav mage koji se mogu upisati u 15 gradova diljem Hrvatske.

Samo prošle godine u našoj je zemlji registrirano gotovo 10 000 napada na žene, a neprijavljenog nasilja triput je više. Alarmantni su to podaci zbog kojih sve više Hrvatica upisuje tečajeve samoobrane. Krav maga tečaj pokriva i tjelesni i mentalni aspekt razvoja. Kad govorimo o tjelesnom on se odnosi na kondiciju i fizički razvoj općenito. Mentalni se odnosi na razvoj samopouzdanja, osjećaja za druge,  ističe Irena Hranjec.

Melisa Kopić prije mnogo je godina bila žrtva napada s leđa, a ovaj joj je tečaj podignuo samopouzdanje i naučio je nekim novih tehnikama zaštite.
Martina Tihi kaže da nikada osobno nije doživjela neki oblik nasilja, ali njene dvije prijateljice jesu. Vođena tim iskustvima odlučila sam učiniti nešto za sebe, da ako se ne daj Bože, nađem u takvoj situaciji, da mogu spremno reagirati i obraniti se.

Trening krav mage napravljen je tako da svatko ima šansu protiv jačeg i opasnijeg napadača. Polaznice pripremaju na dvije vrste napadača – poznate (kada se radi o obiteljskom nasilju) i nepoznate (pokušaji silovanja, otmice…). Poznati napadač dolazi sprijeda i s njim često žrtve neverbalno i verbalno komuniciraju, pa je tada važno da se žrtva zna pozicionirati u odnosu na napadača, naglašava Sara Grgić. Kada napadač nije poznat žrtvi tu dolazi do efekta iznenađenja. Jako je važno da osoba ne hoda s glavom u mobitelu, da nema slušalice u ušima i ne hoda sama po mračnim uličicama. Ako dođe do napada bitna je brza reakcija.

Nasilje je, nažalost, svakim danom sve okrutnije, a napadača sve više. Ali i dalje puno slučajeva ostaje neprijavljeno, osobito pokušaja silovanja jer se žrtve boje stigmatizacije. Polaznice stoga svim ženama poručuju da je tečaj samoobrane dobra stvar za sticanje samopouzdanja te vještina kojima mogu obraniti sebe, svoj život ili život neke im bliske osobe. Ono što bih rekla žrtvama je da znaju da nisu same. Tu je uvijek netko za njih, neka se ne boju takve stvari prijaviti,  kaže Irena.

Uz ovaj trening suočavate se sa stresom i strahom - no nakon njega osjećate se zdravo, u dobroj formi i prije svega - sigurno.