Ansambl Zabok čuvar je tradicije svoga kraja

Ansamblu Zabok djeluje od 1958., a trenutno ima oko 120 članova koji u tri dobne skupine folkloraša i isto tako i tamburaša odnosno svirača. Najuspješniji je folklorni ansambl Krapinsko-zagorske županije.

Od 2013. nositelj je Certifikata vrsnoće za scensko izvođenje hrvatske folklorne umjetnosti. Tijekom godine ostvari preko 40 nastupa i koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl izvodi koreografirani ili reproduktivni folklor, a na repertoaru ima djela najrenomiranijih hrvatskih folklornih koreografa. Izvodi plesove iz cijele Hrvatske, ali prvenstveno svoga Zagorja. Osim klasičnih folklornih ostvarenja izvodi i koreografije tako zvanog suvremenog pristupa. Izuzetno su uspješni solisti ansambla koji se redovito natječu na priredbi 'Drmeš, da' - natjecanju plesnih parova u izvođenju hrvatskih plesnih parova gdje su do sad osvojena po dva prva, druga, i treća mjesta.


Ansambl zabok provodi dva potpuno originalna projekta: 'Cunge, cunge, cungeraj – folklor našeg zavičaja' i 'Hrvatsko salonsko kolo zabočkih maturanata'

U projektu 'Cunge, cunge, cungeraj- folklor našeg zavičaja' sudjeluju svi učenici zabočke osnovne škole, a sastoji se u tome da tijekom godine svaki razred uvježbava po jedan zagorski narodni ples. Plesovi su primjereni uzrastu i iz godine u godinu se nadovezuju prema složenosti. Na kraju školske godine naučene plesove učenici izvode na javno na gradskom trgu, tako da sva djeca kad završe osnovnu školu poznaju domaće plesove.

Koreografiju Hrvatskog salonskog kola osmislio je Goran Knežević. Nju uvježbavaju svi maturanti zabočkih srednjih škola, pa ju u 13 sati na dan 'norijade'  izvode na središnjem gradskom trgu. Uz maturante ples izvode i članovi ansambla u kostimima iz 19. stoljeća.

O ansamblu su u emisiji govorili Senka Jurina, umjetnička voditeljica folklora te Ingrid Jakopec, plesačica- pjevačica i Martin Kotarski, plesač- pjevač:

Posebnu pažnju Ansambl posvećuje očuvanju originalnih zagorskih narodnih nošnji, skupljaju se na terenu, popisuju, uređuju i provode brojne aktivnosti kako bi se nošnje sačuvale od propadanja ili uništenja. Uz to izvrsno surađuje s Glazbenom školom te su svi svirači ili polaznici glazbene škole ili su je već završili.

A naravno da su u emisiji i zaplesali: