Svatko može doprinijeti da prava djece ne budu samo mrtvo slovo na papiru

Za djecu bi dali sve - često se čuje, no nerijetko upravo djeca budu uskraćena za ono što im je potrebno. Zaklada Reach for change koja je u Hrvatskoj prisutna tek dvije godine dodjeljuje sredstva i tehničku podršku za nekoliko najboljih projekata koji pomažu razvoj projekata namijenjenog djeci.

Ekipa Dobrog jutra upoznala je ovogodišnje pobjednike – udruge koje su sve odreda pokrenule dječji svijet na bolje. Tri udruge i tri odlične priče koje su usmjerene ka stvaranju prilika i osmijeha. Švedska zaklada Reach for change prisutna je u 18 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj djeluje od prošle godine. Oni sa svojim partnerima biraju najbolje od najboljih projekata usmjerenih prema poboljšanju života djece. No, presudnu ulogu u odlučivanju imaju baš djeca koja čine žiri odluke.

Projekt 'Neformalni zavod za zapošljavanje' voditeljice su djeci predstavile kroz strip. Kroz lik junaka, predstavnika sve djece iz domova bez adekvatne roditeljske skrbi, na jedan slikovit, djeci prijemčiv način pokaza je kroz kakvu priču prolaze djeca kad izlaze iz domova,  ističe Ivana Kostić iz Neformalnog zavod za zapošljavanje. Upravo u tom trenutku ključnu podršku bi im trebao dati  Neformalni zavod za zapošljavanje. Mladim pomoći naći posao. Djeci puno znači ovaj program. Zahvaljujući našim prethodnim projektima uspjeli smo zaposliti 40, 50 djece, a namjeravamo to raditi i u budućnosti. Želimo uključiti djecu da postanu i članovi Neformalnog zavoda da s nama mogu istraživati, jačati se, educirati i biti spremni za onaj trenutak kad moraju napustiti svoj dom,  objašnjava Mila Tatović Ramljak. Pratit će ih i nakon zapošljavanja i biti im podrška.

A podršku nešto mlađoj, ali u društvu često neprepoznatoj djeci daje ekipa iz Iskrica. Mi organiziramo već pet godina radionice za darovitu djecu. Trenutno imamo oko 130 djece uključenih s područja Zagreba. Ono po čemu smo posebni je da je najš program 'Iskrice' cjelovit program, jer na neki način kroz naše radionici pružamo cjelovitu pomoć darovitoj djeci,  objašnjava Ksenija Benaković iz Iskrice. Kroz igre i pokuse darovita djeca u Iskricama razvijaju kreativno i logičko razmišljanje i grade svoju osobnost, a i roditelji su uključeni.

Uključenost je misao vodilja ekipe iz Logopeda bez granica. Usluga logopeda u Hrvatskoj dosta je centralizirana u većim gradovima, a ovim načinom bi se ta centraliziranost nekako razbila, tj. logopedska pomoć i terapija bila bi dostupna u svim krajevima Hrvatske podjednako,  ističe Tamara Pracaić iz Logopeda bez granica. Na otocima i manje razvijenim sredinama djeca zbog velikih lista čekanja i nedostupnosti kasno dobiju logopedsku pomoć. No, tu nastupaju Logopedi bez granica, točnije logopedice koje putem skypea rješavaju problem.

Zaklada Reach for change ovim projektima daje osim novčanih sredstava za razvoj i priliku da usavrše svoje ideje. Svake godine možemo podržati tri projekta, ali je podrška ipak značajna i usmjerena na one probleme koji nisu dovoljno riješeni javnim sustavom,  ističe Mario Mažić iz zaklade.

Projekt po projekt i malo po malo svatko može doprinijeti tome da prava djece ne budu samo mrtvo slovo na papiru.