Zbor Capella Odak

Nedavno je Zbor Capella Odak održao svečani koncert filmske glazbe u zagrebačkom kinu Europa povodom otvorenja Festivala Hrvatskog filma, a nastupali su i na otvorenju 12. Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Zbog ljubavi prema pjevanju i zborskoj glazbi prije šest godina nastao je jedan mješoviti pjevački zbor. Okupljeni oko profesorice i dirigentice Jasenke Ostojić, nekadašnji članovi Zagrebačkih dječaka i djevojke iz Capelle Zinka postaju zbor Capella Odak, koji promiče i slavi ime hrvatskog skladatelja Krste Odaka. Slavimo ga, jer nam se čini da je ime kao takvo vrlo reprezentativno. Volimo pjevati njegovu glazbu, a i s obzirom da smo česti gosti u svijetu, čini mi se da je prezentacija nečega što je Hrvatska značajno,  objašnjava dirigentica Jasenka Ostojić.

Ponajprije njeguju a capella zborsko pjevanje, a repertoar im je širok, od renesansnih majstora do suvremenih skladatelja. Iako su relativno mlad sastav sudjelovali su u važnim  glazbenim projektima, kazališnoj predstavi te na međunarodnim natjecanjima i svečanim cjelovečernjim koncertima u povodu otvorenja raznih festivala. Bili smo u dva puta u Arezzu i jednom u Toursu, vodećim natjecanjima  u Europi, a time i u svijetu, u zborskoj glazbi i to na poziv, bili smo jedni od 9 iz cijeloga svijeta. To moram reći da je rezultat s kojim se malo tko može podičiti,  hvali zbor dirigentica Ostojić.

Ovi zboraši uranjaju u kompozicije i daju im  svoj glas i dah. Uspješni su to mladi ljudi koji dolaze iz različitih sredina. A ljubav prema glazbi i pjevanju koja je spojila jedan muški i jedan djevojački zbor, nekima je donijela i bračnu ljubav. Uskoro će na svijet doći i prva zborska beba.