Bogat glazbeni prosinac HRT-ovih ansambala

Glazba HRT-a pripremila je i više nego bogat glazbeni prosinac. Prošle je subote Simfonijski orkestar HRT-a gostovao u ciklusu Lisinski Arioso i sa sijanom litvanskom sopranisticom Marinom Rebekom, pod ravnanjem Michaela Balkea održao koncert o kojem će se još dugo govoriti.

Niz nastavlja Zbor HRT-a koju sutra u KD Vatroslav Lisinski u Ciklusu Svijet glazbe KDZ-a uz Wiener Concert-Verein pod ravnanjem maestra Tončija Bilića proslavlja 75. obljetnicu djelovanja.




Orkestar Wiener Concert-Verein utemeljili su 1987. članovi Bečkog simfonijskog orkestra. Ansambl je poznat po njegovanju jedinstvene suradnje sa suvremenim austrijskim skladateljima čija djela predstavlja u prestižnim koncertnim ciklusima Bečkog Musikvereina. Orkestar je održao turneje u Aziji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama te je rado viđen gost na festivalima i u koncertnim dvoranama diljem Europe, kao što su Bečki festivalski tjedan, Festival Bregenz, Menuhin festival u Gstaadu, Dubrovačke ljetne igre, Mozart festival u Würzburgu, Promenadni koncerti u Oldenburgu, Festival Mozart u Augsburgu, Praška jesen, Festival u Ljubljani, Haydn festival u Eisenstadtu, Međunarodni glazbeni festival Santorin, Festival europskog tjedna u Passauu te u Filharmonijskoj dvorani u Kölnu, Concertgebouwu u Amsterdamu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, moskovskom Konzervatoriju Čajkovski i dvorani Berlinske filharmonije.

U Zagrebu će predstaviti program u čijem će im se drugom dijelu, Mozartovu Requiemu, pridružiti Zbor HRT-a i vrsni vokalni solisti: Ivana Lazar, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Ivo Gamulin, tenor i Ivica Čikeš, bas.

Isti program izvest će 11. prosinca i u slavnom Musikvereinu u sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču.


U petak u 13 sati te u subotu u 10 sati u KD Vatroslava Lisinskog Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog priređuje pravu glazbenu dječju poslasticu.



Atmosfera na prošlogodišnjem koncertu za djecu Simfonijskog orkestara HRT-a

I ove godine, kako obilježavamo 260. obljetnicu rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta, Simfonijski orkestar HRT-a i Hrvatska glazbena mladež udružuju se u projektu kojim djeci predstavljaju remek djela klasične glazbe. Na dva koncerta, 9. i 10. prosinca, maestro Bjelinski, Simfonijski orkestar HRT-a uz soliste Domagoja Dorotića (Tamino), Valentine Fijačko Kobić (Pamina), Ljubomira Puškarića (Papageno), Mariju Kuhar Šoša (Papagena), Antonie Dunjko (Kraljica noći), Siniše Štorka (Sarastro) i Ladislava Vrgoča (Monostatos) provest će djecu kroz  jednu od najslavnijih Mozartovih opera, ujedno i posljednju iz njegova pera - Čarobnu frulu.

Snimku ovog koncert gledatelji HRT-sa moći će pogledati u popodnevnom terminu na sam Badnjak.


U utorak, 20. prosinca u 20 sati u Muzeju Mimara Zbor HRT-a pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera uz goste Gudački kvartet Porin, Ive Ledenko, oboa; Lovre Lučića, klarinet; Vedrana Kocelja, truba; Pavao Mašića, orgulje i Marka Mihajlovića, udaraljke održat će Božićni koncert.

Na programu su Eric Whitacr: Lux aurumque, za zbor a cappellaBenjamin Britten: Lullay Jesu; Jesu, as Thou art our Saviour iz ciklusa A Boy Was Born, op. 3Morten Lauridsen: O magnum mysterium, zbor a cappella  i Ivan Josip Skender: Raduval se Jezuš mali, ciklus božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl (praizvedba).  Božićni koncert Zbora HRT-a ovaj put suprotstavlja prigodna djela anglosaksonskih skladatelja hrvatskoj tradiciji u novome ruhu. Suvremeni blagdanski duh upotpunit će ciklus kajkavskih božićnih popevki koje je u novo vokalno-instrumentalno ruho zaodjenuo Ivan Josip Skender.




Nakon nastupa u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, Zbor HRT-a i maestro Ivan Josip Skender isti program predstavit će na blagdanskom koncertu koji Hrvatska radiotelevizija već tradicionalno priređuje u jednom od posebno vrijednih sakralnih ambijenata, spajajući javnosti manje poznato bogatstvo i ljepote naše povijesne sakralne arhitekture s vrhunskim muziciranjem. Nakon Trškog Vrha, Lepoglave, Slavonskog Broda, Virovitice, Osijeka, Preloga i Belca, ove godine izbor je pao na Župnu crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice u Remetincu kod Novog Marofa, čija je gradnja započeta u drugoj polovici 15. stoljeća.

Snimka koncerta emitirat će se na Božić na HTV-u.


O bogatom koncertnom prosincu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorila je Ivana Kocelj, ravnateljica Glazbe HRT-a, a dirigent Alan Bjelinski govorio je više o Koncert za djecu: HRT & HGM.