10. Memorijalni kup u sjedećoj odbojci

Vukovar je ovoga vikenda bio domaćin 10. memorijalnog kupa u sjedećoj odbojci koji se održava u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Sudjelovalo je 12 muških momčadi i ženska hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci.

U Hrvatskoj djeluje 150 klubova osoba s invaliditetom u 26 različitih sportova, od kojih je 14 paraolimpijskih. Popularnost sjedeće odbojke raste, no problema ipak ima. Sjedeća odbojka je jedan od najmasovnijih sportova kod nas u Hrvatskoj. Baš sada i pričamo o tome, dosta su veliki problemi u lokalnim zajednicama. Naši klubovi nemaju dovoljno termina za trening. Svi su maksimalno na dva, tri treninga tjedno, a to je vrlo malo,  ističe Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog saveza. U Vukovaru je u zadnjih 10 godina imamo klub. Liga traje od 1996., a 2006. je osnovan savez. Ja sam sada treći predsjednik saveza, prije toga je bio gospodin Čorluka i Enis Luhić, a 12 klubova postoji na području cijele Republike hrvatske i ženska reprezentacija,  dodaje Ivana Pavić, predsjednica Hrvatskog saveza sjedeće odbojke.

Bavljenje sportom pozitivno utječe na fizičko i psihičko zdravlje svih osoba, pa tako i onih s invaliditetom. Mnogima od njih bavljenje sjedećom odbojkom promijenilo je život i način na koji se nose s problemima i novim izazovima. Gradske vlasti nastoje stvoriti što bolje uvjete kako bi osobama s invaliditetom sportski sadržaji bili što dostupniji.

Hrvatska je imala predstavnike i na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Riju, s kojih su se vratili s čak pet odličja. Time se svrstavamo među rijetke države koje imaju predstavnike i na ljetnim i na zimskim Paraolimpijskim igrama.