Kada NASA školuje profesore

Danijela Takač profesorica je fizike, astronomije i tehničke kulture iz Zagreba. U lipnju ove godine sudjelovala je u ljetnoj školi Honeywell Space Academy for Educators (HESA) u SAD-u, svemirskoj edukaciji namijenjenoj profesorima znanstvenog, tehničkog, inženjerskog i matematičkog polja, čiji program podupire i NASA.

Svemirska prostranstva oduvijek su zanimala ovu profesoricu fizike i astronomije. Danijela Takač ljetos je boravila u Americi gdje je pohađala svemirsku edukaciju namijenjenu učiteljima iz cijelog svijeta čiji program podupire NASA. Taj kamp se nalazi u Marshal space centru koji se nalazi u Alabami. To je bio prvi inžinjerski dio NASA-e u kojoj su razvijali raketu 'Saturn 5' s kojom je Neil Armstrong letio na mjesec,  objašnjava Danijela. Na sedmodnevno usavršavanje otišla je u lipnju, a iz Alabame se vratila bogatija za iskustva o kojima je dotad mogla samo sanjati.

Djele nas u ekipe. Po 14 do 15 članova. Svaka ekipa dobiva naziv po jednom od modula unutar Međunarodne svemirske postajeNajbolji dio je to što imamo praktičnu primjenu svega onoga što predajemo djeci. Mi im pričamo o bestežinskom stanju, letu na Mjesec, ali nikad u Hrvatskoj nemate prilike to isprobati, barem neke djelove toga.  U kampu je dobila i vlastito astronautsko odijelo, a svaka sekunda bila joj je ispunjena.  Isprobali smo stolicu koja imitira hod po Mjesecu. Ona je pomoću elastičnih opruga vezana za strop i hodajući na njoj pokušavate se odraziti od površine što je vrlo teško. Također smo isprobali 4G gravitaciju. To je stroj koji vas pomoću centrifuge vrti da ne možete disati. Imate osjećaj kao da vas pritišće slon pa jedva hvatate dah. Polako se nakon 30 sekundi vraćate u stanje. Svaka čast astronautima, ja to nikad ne bih mogla.

Svoje znanje o svemiru Danijela je proširila na inovativan i nadasve zanimljiv način. Vidjela je i space shutlle koji nikad nije bio u svemiru, ali na njemu su trenirali svi astronauti koji su letjeli na svemirsku međunarodnu postajuIsprobali smo bazen koji služi također za trening astronauta, odnosno za njihovu šetnju izvan letjelice.  U astronomiju se zaljubila još kao djevojčica kad je prvi put pogledala kroz teleskop i vidjela Mjesec. Uvijek pričate o mjesecu i vidite ga kao svjetleću kuglu. Kad ga bliže pogledate vidite da je to jedno stvarno tijelo. Mislim da učenike treba što više zainteresirati da pogledaju kroz teleskop jer će se time možda više zanimati za znanost.

Upravo rad s učenicima ono je što ovu profesoricu najviše raduje. Učenicima na neki način pokazujemo da smo mi mali dio jednog velikog prostranstva i da se ne treba zamarati mržnjama. Svi smo mi samo jedan maleni dio jedne velike strukture kao svemir i trebamo se držati zajedno.  Nikad otkrivene tajne svemira, poput one jesmo li sami unutar velikog plavetnila, intrigiraju mnoge znanstvenike. Smatram da bi bilo jako sebično misliti da smo mi jedini u tako velikom prostranstvu kao što je svemir. Možda nema ovakvog života u obliku kakvog smo mi, ali vjerojatno neka bakterija ili neki mikrob negdje sigurno postoji. Na Zemlji je već sve više manje otkriveno, a svemir je dovoljno velik za istraživanje. On je savršen za to.

Na svojim satovima Danijela prenosi svu ljepotu svemira kako bi astronomiju što više približila onima na kojima svijet ostaje.