Mjuzikl "Mirakul" oduševio publiku na premijeri u Lisinskom

Već 300 godina u Sinju se alkom slavi čudesna pobjeda nekoliko stotina sinjskih bojovnika i fratara u borbi s nadmoćnim Osmanlijama 1715. godine. Sada je ta istinita povijesna priča pretočena i u mjuzikl "Mirakul" koji je sinoć praizveden pred punom dvoranom "Lisinski".

Više od stotinu izvođača nastupilo je u dosad najvećem hrvatskom glazbeno-scenskom spektaklu koji je publika nakon 2 i pol sata ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.
Glazbu pjesama i kompletnu scensku glazbu predstave napisao je Sinjanin Dražen Žanko, libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove nekih pjesama Ivan Ivica Krajač, za scenografiju zadužen Zlatko Klauzarić-Atač, dok je autor sinopsisa i povijesnog aspekta priče fra Mirko Marić.

Priču opisuje dolazak naroda iz Rame u Cetinsku krajinu, život i običaji toga vremena, veliku bitku u kojoj su Sinjani i Cetinjani pobijedili višestruko brojniju osmanlijsku vojsku, te njihovo beskrajno poštovanje prema nebeskoj zaštitnici. Cijeli mjuzikl sadrži 32 pjesme, a dobar dio njih je novijeg izdanja.

U ovom mjuziklu značajna su imena hrvatske glazbe i dramske scene. Između brojnih uloga istaknimo kako legendarnog fra Pavla Vučkovića igra Joško Ševo, remetu Špiro Guberina, vojskovođa je Stjepo Gleđ Markos, Mara majka je Radojka Šverko, don Ivana Filipovića Grčića upriličuje Ivan Miklulić, zapovjednika obrane grada Zorzija Balda igrat će Đani Stipaničev, Lidija Horvat Dunjko bit će Angelika, daltabana bosanskog pašu igra Ervin Baučić, a tu su još sa svojim glumačkim i glazbenim dionicama Dražen Bartulić, Oliver Rogošić, Dario Došlić, Lara Antić, Albert Turner Juci i mnogi drugi. Folklorni, plesni i zborski dio mjuzikla pripao je jednom od najpoznatijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava 'Ivan Goran Kovačić' iz Zagreba.

'Mirakul' je zapravo jedna prekrasna priča koja predstavlja hrabrost, ponos, pobjedu, slobodu i vjeru. Alka je platforma naše prepoznatljivosti, naš nacionalni identitet, naša prošlost, sadašnjost i budućnost.