Škola kuhanja: Pommes frites

Pommes frites je jedan od najomiljenijih načina pripreme krumpira i nezaobilazan prilog mnogim jelima. Na prvi pogled jednostavan i brz postupak pripreme, uz nekoliko korisnih savjeta, donosi pravu poslasticu.

Zašto blanširati u ulju i kako omiljene krumpiriće uvijek imati spremne za pripremu, otkrila je kuharica amaterka Nikolina Gregorić iz Zagreba.

POMMES FRITES

SASTOJCI
Pommes frites:
Krumpir bijeli - stariji - 1 kg  
Palmino ulje - 1 l
Sol 
Umak od sira:
Bechamel - 200 ml
Sir chedar (bijeli ili žuti) - 50 g
Sir gouda - 50 g
Sir mozzarela - 50 g 

POSTUPAK PRIPREME:
Krumpir oguliti i izrezati na dugačke štapiće debljine 1 cm. Štapiće staviti u hladnu vodu do početka pripreme, da se spriječi oksidacija krumpira. Krumpir ocjediti i dobro osušiti između dva upijajuća papira. Zagrijati ulje u dubljoj tavi ili loncu, na temperaturu od 160°C. Voditi računa da se ne pretrpa posuda za pečenje - bolje je odjednom peći manje količine. Peći dok ne štapići krumpira ne dobiju blijedu zlatno-žutu boju, oko 5 minuta. Izvaditi krumpir iz ulja koristeći francusku žlicu, te ga dobro ocjediti. Krumpir bi sada trebao biti kuhan i mekan. Ovaj postupak zove se blanširanje u ulju, sad se može pohraniti u hladnjak ili nastaviti s pečenjem, ali mora odstajati minimalno 15 minuta, prije druge faze pripreme. Kad se pommes frites dovršava, potrebno je zagrijati ulje zagrijati na 180°C, te pržiti dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju i ne postane hrskav, otprilike 5 do 6 minuta. Dovršeni pommes frites izvaditi iz ulja, dobro ocijediti, te dok je vruć posoliti. U posudu naribati sireve i umiješati u još topli bechamel, u jedinstvenu kremu.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.