Škola kuhanja: Quiche

Jelo poznato širom svijeta, quiche, pripremila je Ana Mirko, diplomirana novinarka iz Zagreba.

Osim savjeta za izradu tijesta te obvezno držanje u hladnjaku, Ana je pokazala kako napraviti ukusan i bogat nadjev, te konačno, kako sve skupa spojiti u ukusno i lagano jelo.

QUICHE (KIŠ)

SASTOJCI
Tijesto:

Brašno glatko - 1/2 kg  
Kiselo vrhnje - 100 ml   
Maslac - 200 g  
Jaja - 2 žutanjka      
Sol - prstohvat    
Peršin - prstohvat  
Sol
Nadjev:
Poriluk - 1 kom  
Ščinat - 300 g  
Sir svježi - 200 g  
Kiselo vrhnje - 200 ml       
Jaja - 2 kom      
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
U dublju posudu umiješati brašno te prstima razmrvljeni maslac, a zatim dodati žumanjke jaja, kiselo vrhnje i sol te miješati dok se dobije kompaktna glatka smjesa. Napraviti bulu, zamotati u prozirnu foliju te staviti da se stegne u hladnjak na pola sata. Za punjenje, na pari omekšati sjeckani poriluk i špinat, te ih potom umiješati zajedno sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i jajima. Smjesu začiniti solju i paprom. Tijesto izvaditi iz hladnjaka te ga na pobrašnjenoj podlozi razvući valjkom, na debljinu od otprilike pola centimetra. U kalup za pečenje, prethodno premazan maslacem i posut s malo oštrog brašna, pažljivo smjestiti tijesto i formirati ga uz rubove kalupa. Staviti peći u pećnicu na 180°C, dvadesetak minuta da se kratko zapeče, potom izvaditi i uliti pripremljenu smjesu za punjenje. Vratiti u pećnicu i peći još oko pola sata odnosno dok se quiche ne zapeče.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.