Ekomuzej 'Batana' , belgijsko pivo i kubanska rumba na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a

Proizvodnja piva u Belgiji, koja se može pohvaliti s gotovo 1500 različitih vrsta piva, kubanska rumba i indijska joga nedavno su uvršteni na svjetski popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, objavio je UNESCO.

Na svjetski popis nematerijalne kulturne baštine na kongresu UNESCO-a u Adis Abebi prošli su tjedan upisana 33 razna kulturna dobra iz cijelog svijeta, uključujući dominikanski ples merenge, drevnu egipatsku borilačku igru sa štapovima tahtib, svjetsku sokolarsku tradiciju koju je kandidiralo više arapskih, azijskih i europskih zemalja, tradicionalne tapiserije iz Rumunjske i Moldavije te lutkarsko kazalište iz Slovačke i Češke.

Na popis su uvrštene i proslave Nove godine 21. ožujka (Nowruz) te tradicionalna priprema beskvasnog kruha u nekoliko zemalja središnje Azije.

Iz Hrvatske je ovom prigodom na popis uvršten projekt Ekomuzej 'Batana' iz Rovinja, posvećen batani, barci ravnog dna. Sada Hrvatska na tom popisu ima 14 dobara, od čipkarstva i Feste svetog Vlaha do Sinjske alke, bećarca, klapskog pjevanja i mediteranske prehrane.

Ekomuzej 'Batana' ponajbolja praksa očuvanja nematerijalne baštine

Na popis je prvi put uvrštena i Slovenija liturgijskom dramom Pasija iz Škofje Loke.

Popis nematerijalnog kulturnog naslijeđa uspostavljen je prije deset godina kako bi se promijenio koncept svjetske baštine, koja je dotad manje-više bila ograničena na materijalna dobra, odnosno europske dvorce i slike, i omogućilo se da se na popisu nađu i zemlje koje se nisu izražavale arhitektonski nego raznim kulturnim tradicijama.