Mozartov Rekvijem na HRTi

Ugledni bečki orkestar Wiener Concert Verein i Zbor Hrvatske radiotelevizije u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog večeras u 19.30 sati u okviru ciklusa Svijet glazbe te u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb donose pravu glazbenu poslasticu. Njezin će najatraktivniji dio, Mozartov Rekvijem, gledatelji prvi put imati prigodu pratiti uživo s pomoću multimedijske usluge Hrvatske radiotelevizije HRTi od 20 sati.To je još jedan korak naprijed prema što široj dostupnosti sadržaja koji stvara Radna jedinica Glazba Hrvatske radiotelevizije. Umjetnička glazba neprolazne ljepote i roka trajanja koju izvode ansambli Hrvatske radiotelevizije uglavnom je rezervirana za specijalizirane kulturne programe, Treći program Hrvatskoga radija i Treći program Hrvatske televizije. Plasmanom na digitalnu platformu otvara se mogućnost stjecanja novih poklonika, posebno među mlađom generacijom. Za ulaz u novi medijski prostor odabrali smo, gotovo manifestno, jednu od najpoznatijih skladba klasične glazbe koja je svjetsku slavu u suvremenome svijetu masovnih medija doživjela zahvaljujući Formanovu 'Amadeusu'. Ta je premijera na multimedijskoj usluzi HRTi, pored svega, još jedan doprinos i proslavi 75. godišnjice djelovanja Zbora Hrvatske radiotelevizije u znaku koje protječu trenutačna i prošla koncertna sezona toga ansambla, ističe Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije.

Orkestru Wiener Concert Verein i Zboru Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, pridružit će se i solisti: sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Ivo Gamulin i bas Ivica Čikeš.
Osim Rekvijema kojim koncert završava bit će izvedena i Koračnica za pogreb kraljice Mary i Chancony u g-molu za gudače Henryja Purcella, Cantus in memoriam Benjamin Britten Arva Parta i Glazba za gudače Frane Paraća.

Iznimno smo sretni što će u ovome istom programu moći uživati i austrijska publika, što će u godini kad obilježavamo 260. godišnjicu rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta u izvedbi njegova glasovitoga Rekvijema, upravo u Beču u kojemu je to remek-djelo nastalo, sudjelovati hrvatski umjetnici, vokalni solisti, maestro Tonči Bilić i  Zbor Hrvatske radiotelevizije, dodala je Ivana Kocelj. Naime, pet dana nakon zagrebačke izvedbe koncert će biti izveden i u Brahmsovoj dvorani u Musikvereinu u okviru redovitoga pretplatničkog ciklusa Wiener Concert Vereina, ujedno i Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Orkestar Wiener Concert Verein utemeljili su članovi Bečkoga simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar čine orkestralna djela skladatelja bečke klasike, ali i suvremene glazbe. Orkestar gaji jedinstvenu suradnju sa suvremenim austrijskim skladateljima predstavljajući njihova djela u prestižnim koncertnim ciklusima upravo Musikvereina. Orkestar je održao turneje u Aziji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, a rado je viđen gost na festivalima i koncertnim dvoranama diljem Europe.
 
Rekvijem je posljednje od mnogobrojnih remek-djela Wolfganga Amadeusa Mozarta. U cijelosti je izvedeno tek godinu dana nakon njegove smrti, a prva su dva stavka izvedena pet dana nakon nje, na posmrtnoj službi njemu u čast.

Osobit, taman, dramatičan, veličanstveni Mozartov Rekvijem večeras oko 20 sati možete pratiti s pomoću multimedijske usluge HRTi (www.hrti.hr).