Kako da fizika i kemija ne budu bauk

Djeca najlakše uče kroz igru, a u jednoj zagrebačkoj igraonici mališanima se nude radionice na kojima se mogu upoznati sa kemijom i fizikom, književnošću i tehnologijom, učiti kuhati i raditi kućanske poslove.

Kemija i fizika mnogoj su djeci bauk, a razlog je često to što više uče teoriju nego se bave pokusima koji bi im mogli približiti ove 'teške' predmete. U igraonici u središtu Zagreba djeca znanost mogu upoznati na praktičan i zanimljiv način. Djeca koja dolaze na znanstvene radionice s kemijom se u školi tek trebaju susresti. Oni još nemaju kemiju, ali pripremamo ih za to, za 7. razred, kad dođu da nešto znaju, osnove, objašnjava Martin Gašparić, student kemije na PMF-u. Djeca su oduševljena pokusima. Tu uvijek ima nekakvih boja, sve je napravljeno tako da njima bude privlačno na neku foru boja, a opet da im se može predočiti kemija.

Za radionice se djeca mogu prijaviti na portalu Djeca.hr, a u ponudi nije samo znanost. Organizirane su i kulinarske radionice na koja djeca rado dolaze, književne radionice, tehničke radionice na kojima djeca uče programirati i izrađivati aplikacije. Znanstvene radionice djeci se toliko sviđaju da često dolaze opet, a neki i odluče da će se baviti znanošću kad odrastu.

Pa ne možemo nego zaključiti da i najteže stvari izgledaju lakše ako se uče kroz igru.