Ugroženo više od polovice morskih pasa, ražovki i himera Sredozemnog mora

Više od polovice izvornih vrsta morskih pasa, ražovki i himera iz Mediterana još uvijek je u opasnosti od izumiranja unatoč mjerama kojima je cilj smanjenje prekomjernog izlova u zadnjih deset godina, kaže se u dokumentu Centra za mediteransku suradnju IUCN-a iz Malage.

Supredsjedatelj posebne skupine IUCN-a za morske pse i istraživač na Sveučilištu Simon Fraser u Vancouveru Nick Dulvy pozvao je vlade da hitno rade na očuvanju populacija i staništa navedenih vrsta, u skladu s novim Crvenim popisom morskih pasa, raža i himera u Sredozemnom moru.

Ovogodišnja regionalna procjena IUCN-a pokazuje da je pola ražovki, odnosno 16 od 32 vrste, suočeno s povećanim rizikom od izumiranja, kao i 54 posto morskih pasa, odnosno 22 od 41 vrste, kaže se u dokumentu i dodaje da jedino jedna vrsta himera, čudnovati morski štakor, ima najmanje zabrinjavajući status.

U proteklih pola stoljeća 13 je vrsta riba iz navedenih skupina lokalno izumrlo u vodama Sredozemnog mora. Lokalna izumiranja najčešća su na području sjeverozapadnog Mediterana, odnosno u vodama Španjolske, Francuske i Italije, zatim u vodama zemalja koje graniče s Jadranskim morem i u vodama sjeverozapadne Afrike, kaže se.

Alarmantno smanjuje broja vrsta povezano je s intenzivnijim ribolovom, te na tim područjima posebno veliki problem postaje tzv. bycatch ribolov, ističe IUCN iz Malage. Čak 40 posto ribe koja je nenamjerno ulovljena bycatchom, masovnim i neselektivnim ribolovom svega što se nađe pred mrežama, biva bačeno u more mrtvo ili u umirućem stanju.

Prema ranijim podacima WWF-a, oko 300 tisuća malih kitova i dupina, 250 tisuća ugroženih glavatih želva i kritično ugroženih sedmoprugih usminjača, te oko 300 tisuća morskih ptica, uključujući 17 vrsta albatrosa, svake godine strada od bycatcha u svijetu.

Vlade moraju podržavati praćenje ulova i reguliranje korištenih sredstava, kazao je Dulvy i dodao kako vlade moraju također uspostaviti ribolovne kvote i zaštićena područja na domaćoj razini. Potrošači, s druge strane, moraju biti svjesni rizika za ono što kupuju i što kupovina takvih proizvode povlači za sobom, zaključio je Dulvy.

Sedamdeset i sedam vrsta morskih organizama iz razreda hrskavičnjača, među kojima su najpoznatiji predstavnici morski psi i ražovke, zabilježeno je u Sredozemnom moru. Za četiri vrste smatra se da su zalutale iz Crvenog mora, dok su tri vrste endemi Sredozemnog mora i ne mogu naći nigdje drugdje, podaci su studije IUCN-a.

Malteška raža (Leucoraja melitensis) kritički je ugrožena, raža tuponoska (Raja radula), smatra se ugroženom, a raža crnožiga (Raja polystigma) ima najmanje zabrinjavajući status.

Najveća gustoća hrskavičnjača, 57-67 vrsta na 100 četvornih kilometara, zabilježena je u vodama zapadnog dijelu Sredozemlja, a odmah potom u Jadranu, 46-57 vrsta na 100 četvornih kilometara.

Najveću opasnost od izumiranje hrskavičnjače imaju u sjeverozapadnom Sredozemlju i sjevernom i srednjem dijelu istočne jadranske obale, 9-13 vrsta na 100 četvornih kilometara, podaci su dokumentu Centra za mediteransku suradnju IUCN-a iz Malage.