Zvijezda OŠ Grigora Viteza

Dvanaestogodišnji Jorum Mattadula u svojoj je školi prava mala zvijezda i jedan od omiljenih učenika. Pjeva, pleše, igra nogomet i košarku, a o ovom dječaku iz Ugande snimljen je i kratki dokumentarni film u kojem je prikazan njegov život u Hrvatskoj.

Jorum Mattadula se prije tri godine s majkom i bratom iz daleke afričke zemlje Ugande doselio u našu malu Hrvatsku. Postao je učenik osnovne škole Grigora Viteza na zagrebačkim Krugama gdje su ga njegovi novi prijatelji s oduševljenjem prihvatili. Često im govori o Africi, a oni mu uzvraćaju pričama o Lijepoj Našoj, novom domu u kojem je sada već kao kod kuće. Super mi je. Svi su mi prijatelji zakon i sve kužim u školi. Ne baš sve,  iskreno kaže.

Iako su ga tisuće kilometara dijelile od Zagreba, a hrvatski mu je jezik bio potpuna nepoznanica, Jorum ga je s nevjerojatnom lakoćom savladao. I danas njime govori kao da je ovdje rođen. No, ipak postoji i pokoja riječ koja mu je teška za izgovoriti. 'Individualizirati' jedna je od njih. Simpatični 12-godišnjak održao nam je i kratku lekciju o svom jeziku – 'Olutja', znači 'kako si'.

Jorum je dobar prijatelj, voli se družiti sa svima. Ima smisla za humor, zabavan je, kažu za njega kolege iz razreda. O Jorumu je snimljen i kratki dokumentarac u sklopu filmske sekcije u školi, projekta iza kojeg stoje profesorice Antonija Radoš i Ana Bajo. Dosad je pobrao nagrade gdje god se prikazivao. Bilo je vrlo zanimljivo jer je ispričao vrlo zanimljive stvari o Ugandi. Kakav je život tamo. Bilo je to zanimljivo,  kaže Ana Bajo. A Jorum priznaje da su u Hrvatskoj profesori bolji – jer se više šale, kaže. Vječito nasmijani Đuram pun je planova za budućnost – biti košarkaš, maneken ili nešto slično.

Boraviti u Africi - kontinentu na kojem vlada veliko siromaštvo, nije lako, no ovom je neustrašivom dječaku svaka sekunda provedena tamo bila ispunjena. Tamo je malo zabavnije, više se igramo nego tu.  Ipak, kaže, da mu je bolje u Hrvatskoj. Mislim da ću tu živjeti tu do 7., 8. razreda.