Hrvatska je prva zemlja na svijetu koja je postala Zona Besplatnog Čitanja

Dobro došli u Hrvatsku, otvorenu digitalnu knjižnicu - prvu zemlju na svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog Čitanja - zemlju u kojoj je dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda; zemlju u kojoj je pristup pisanoj riječi i znanju pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije.

Građani RH ali i mnogobrojni turisti od danas u Hrvatskoj mogu čitati besplatno pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što trebaju napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

'Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli', izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke, dodala je Rončević.

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka, a svoje naslove u digitalnom formatu ustupili su i brojni hrvatski izdavači. 

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj.

FREZ projekt: uđite u "virtualnu" knjižnicu