Škola kuhanja: Pastrva dimljena na toplom dimu

Najpopularnija slatkovodna riba, pastrva, uvijek je ukusna pečena u pećnici ili na žaru.

Kako je dodatno začiniti zanimljivim okusom dima, pokazao je kuhar amater i poduzetnik Marko Kalčić iz Karlovca. Uz pomoć uobičajenih predmeta iz kućanstva i malo iverja napravite vlastiti kućni "pogon" za toplo dimljenje.

PASTRVA DIMLJENA NA TOPLOM DIMU

SASTOJCI:

Pastrva (filei) - 300 g  
Ekstra djev. masl. ulje - 50 g    
Jabučni ocat - 1 mala čajna žličica  
Svježi kopar - prstohvat      
Češnjak - 1 režanj    
Peršin - prstohvat  
Sol 
Prilog:
Krumpir
Matovilac
Badem oguljeni 
Za dim:
Suho iverje od drveta oraha

POSTUPAK PRIPREME:
Filee pastrve marinirati u mješavini ulja, jabučnog octa, protisnutog češnjaka, peršina, soli, papra i kopra. Ostaviti u marinadi deset do petnaest minuta, te ih izvaditi i staviti posušiti na upijajući papir. Dublju posudu obložiti aluminijskom folijom na način da dio folije viri izvan posude. Na dno folije staviti jednu šaku drvnog iverja od drveta oraha. Potom u posudu staviti rešetku, a na nju položiti filee pastrve. Posudu staviti na grijaću ploču ili plamen i pustiti da se iverje počne dimiti. Potom posudu zatvoriti i nastaviti grijati na srednje jakoj vatri 5-6 minuta. Maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno još deset minuta, te poslužiti.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.