Škola kuhanja: Ragu bolognese

Ragu bolognese jedno je od najpoznatijih talijanskih jela, no verzije koje se pripremaju i služe pod tim nazivom često nimalo ne nalikuju na originalnu verziju. Kako ispraviti najčešće pogreške u pripremi i napraviti pravi, gusti ragu od mesa, pokazuje kuharica amaterka i poduzetnica Ana Balić iz Zagreba.

RAGU BOLOGNESE

SASTOJCI
Za 4 osobe:

Svinjetina - 250 g      
Teletina - 250 g    
Junetina - 250 g  
Mrkva - 1 srednja      
Luk - 1 srednji      
Celera listaš - 2-3 stapke bez listova   
Pasirana rajčica - 0,5 l      
Crveno vino - 3 dcl      
Lovor list
Ružmarin
Maslinovo ulje 

POSTUPAK PRIPREME:
Narezati mrkvu, luk i celer na kockice. Na ugrijanom ekstra djevičanskom maslinovom ulju redom pržiti sva mljevena mesa. Meso treba usitnjavati tijekom prženja viljuškom ili pjenjačom da se ne skupi u grudice i da se što bolje zaprži i pusti sokove iz mesa (pokazati sokove tijekom prženja naginjanjem tavice). Dodati povrće izrezano na kockice, također ga popržiti (karamelizirati), pa podliti crvenim vinom, posoliti i popapriti, grančicu ruzmarina (i lovor list), uliti pasiranu rajčicu i povrtnog temeljca. Krčkati na manjoj vatri
poklopljeno 45-60 minuta. Povremeno promiješati i doliti temeljca po potrebi ukoliko se smjesa ranije osuši. Služiti isključivo sa širokom tjesteninom – tagliatelle, pappardelle, fettuccine.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.