Škola kuhanja: Pohanje u kukuruznim pahuljicama

Kukuruzne pahuljice, kad nisu uronjene u mlijeko za lagani doručak, odlična su završna panada raznim vrstama mesa.

Kako napraviti ukusne i hrskave zalogaje, koji su jednako omiljeni topli ili hladni, pokazala je kuharica amaterka Branka Dajak Perak iz Zagreba.

POHANJE U KUKURUZNIM PAHULJICAMA

SASTOJCI
Sastojci za pohani pileći file:

Pileći file - 2 kom
Jaja - 3 kom
Kukuruzne pahuljice - 500 g
Brašno oštro - 150 g
Palmino ulje    
Sol, papar - prstohvat 

Slatko-kiseli umak:
Sok od ananasa - ½ šalice
Voda topla - 1/3 šalice
Vinski ocat, bijeli - 3 jušne žlice
Soja umak - 1 jušna žlica
Ketchup (opcija) - 1 jušna žlica
Smeđi šećer - 1 jušna žlica
Škrobno brašno - ½ jušne žlice   

POSTUPAK PRIPREME:
Pileći file narezati na uske trake širine 2 cm, te začiniti solju i paprom. Uvaljati ih prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u prethodno rukama usitnjene kukuruzne pahuljice. Ulje zagrijati na 165 stupnjeva Celzijusa, te u njemu pržiti file dvije do tri minute do zlatno-žute boje. Filete staviti na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Za umak, sve sastojke, osim škrobnog brašna, staviti u manju posudu i uskuhati, pa smanjiti na temperaturu krčkanja. Škrobno brašno prvo posebno umiješati u posudi s malo hladne vode, a potom pomalo dodavati u umak tijekom krčkanja.  Umak stalno miješati sve dok smjesa ne postane gusta i ljepljiva. Prije korištenja umak treba ohladiti na sobnu temperaturu.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.