Mrge - jedini u Hrvatskoj igraju hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom

Oni su Mrge i igraju jedan novi sport u Hrvatskoj. Hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom dostupan je svima, potpuno besplatno - svakog tjedna u zagrebačkom Domu sportova.

Josip Zima
kaže da mu je sve bilo potpuno novo i nikada ranije nije imao nikakvog susreta s ovime. No, Josip se već nakon petog treninga zaljubio u hokej na sanjkama i na svaki trening putuje iz Bjelovara.

Oni su Mrge i jedini u Hrvatskoj igraju hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom, sport koji je u našu zemlju stigao prije dvije godine, na inicijativu Međunarodnoga paraolimpijskog odbora. Zasada ih je samo petero, a voljeli bi da im se pridruži još članova kako bi mogli osnovati pravu ekipu i igrati utakmice.

Osobe s invaliditetom ovim sportom jačaju trbušne mišiće, leđa i ramena te poboljšavaju ravnotežu na svakom od napornih treninga, koji su potpuno - besplatni. Apsolutno je sve besplatno, znači klub osigurava sve. Opremu, sanjke, termine, kaže trener Marko Kocijan.

Treninge mogu probati i zdrave osobe, a Mrge kažu da se ni njima nije lako snaći u novom okruženju. Mnogi ljudi su u depresiji zbog svog invaliditeta. Sport vas oslobađa toga. Na sat, dva, tri - ne mislite o tome, nego ste fokusirani na ovo što je ispred vas i kako savladati tu prepreku, kaže igrač Nikola Štulić.

Probate li hokej na sanjkama, možda će i vama mnoge zapreke postati - savladive. Zato Nikola za kraj poručuje: Ljudi, nemojte se zatvarati u sobe, kuće, stanove. Izađite van, probajte sport, sport je ono što vas zbližava s ljudima. Upoznajete nove ljude, ne samo da razvijate svoje tijelo, nego i duh.