Što je rasplesani boks?

Može li se plesati i boksati? Može! Za sve vas kojima su ples i boks zanimljivi, dobra vijest. Postoji rekreacija baš za vas. Stjepan Božić plesač i boksač osmislio je trening boksa uz ritam glazbe sa svim elementima potrebnim da stanete u ring. Naravno, malo se šalimo no kada gledamo vježbače razumijemo Stjepanovu želju za ritmom.

Ideju je dobio davno, prije 22 godine želeći razbiti monotoniju svakodnevnog treninga. Srećom njegov ga je trener poslušao. Danas on umijeće plesa i boksa prenosi rekreativcima. Čovjek dođe na trening da se umori, da se oznoji, a u boksu je znojenje osigurano. Čovjek dođe da napravi nešto dobro za svoje tijelo, da se riješi stresa svakodnevno nakupljenog na kraju dana, a boks je fenomenalan sport za to, kaže Božić.

Na treningu ravnopravno vježbaju muškarci i žene, čak su i partneri i igri ritma nogu i boksačkih udaraca. Zgodno je to povezati, boks je ritam jer bez ritma ne možeš ništa i on to ima u sebi i primjenjuje na svima nama i drila nas, kaže Vojo Mandić.

Žene su izvrsne u boksu, hvali ih Stjepan. Nemaju potrebu za dokazivanjem a udarci ovdje nemaju namjeru ozljeđivanja. Možda će zvučati grubo ali kako agresiju izbaciti van iz sebe  na kraju dana imamo dosta agresije nakupljene u sebi, na kraju krajeva klin se klinom izbija, izbacimo je kontroliranom agresijom, dodaje Božić.

Za Kiru Maras, menadžericu u marketingu agresija nije problem njezini su motivi posve drugačiji. Raspoloženje, raspoloženje, raspoloženje, poručuje.

I doista. Svira glazba, rasplesani boksači vježbaju, sve odiše veseljem. No ima i vježbi za središnji dio tijela, popularni trbušnjaci jer kako bismo inače dobro vježbali, pa vježbe za leđa, da učvrstimo sve mišiće i tako se čuvamo od ozljeda.

A za Anu Orešković ovaj je boks pravo otkriće i opisuje ga kao različit, dinamičan i fizički zahtjevan oblik rekreacije. Boks mi je zanimljiv kao sport ima dosta pop kulturnih referenci, filmovi, književnost i ima jednu mistifikaciju vezanu za boks i agresiju i sve to skupa mi je bilo zanimljivo i reko - idem probati, kaže.

Neka vas ne  zbuni glazba, jer ništa iz treninga boksa nije izostavljeno. Čak i DJ Vladimir Paušić koji se s boksom susreo davno u osnovnoj školi uživa u treningu. Evo smijem ga još jednom pohvaliti kao dokazanog stručnjaka na svakom treningu on će jednostavno vidjeti koliko možete i dovesti vas do te granice, kaže.

Ovaj trening, poput mnogih drugih mora pratiti pravilna prehrana. Evo kako to Stjepan jednostavno opisuje. Primijetio sam da način prehrane kako jedemo, da nas to karakterno ocrtava, tako da kad jedemo tešku  masnu hranu imam osjećaj da smo nezadovoljniji i teži puno teže idemo kroz život, tako da lakše probavljiva hrana nam puno više koristi i čini od nas svakodnevno bolje ljude, dodaje Božić.

Ovaj je trening namijenjen rekreativcima ali i vrhunskim sportašima. Jedan od najvećih plesnih umjetnika današnjice Emio Greco svoj je balet Rocco posvetio umijeću boksa, a ne zaboravimo da su najvećeg boksača svih vremena Muhameda Alija zvali plesačem u ringu.

Božićev je trening u nekoliko riječi sjajno sažela njegova učenica Ana. Koristimo tijelo i glavu jer ako ne koristimo glavu, dobit ćemo u glavu, kaže.

Nemamo što dodati osim da vam je Stjepan na našim internetskim stranicama darovao trening rasplesanog boksa. Možete vi to!