Upoznajte hvaljenu britansku književnicu i/ili suvremeni Izrael

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati. Danas predstavlja roman planetarno popularnog pisca Amosa Oza i hvaljene britanske književnice koja gostuje u Zagrebu.

U cafe baru 'U dvorištu' u sklopu tribina Europea u Dvorištu EU u 19 sati gostuje višestruko nagrađivana australsko-britanska autorica Evie Wyld. Po odabiru uglednog časopisa Granta, jedna je od najboljih novih britanskih glasova u književnosti. Predstavit će roman 'Sve ptice pjevaju', dobitnika brojnih književnih nagrada među kojima je i nagrada Europske unije za književnost 2014. Izuzetno hvaljeni roman u kojem je u fokusu ženska junakinja progonjena prošlošću i suočena s neprestanom borbom sa sadašnjošću, tema je za razgovor o prirodi patnje i neuništivosti ljudskog duha. Razgovor s autoricom moderirat će Ivana Bodrožić, a knjigu će pobliže predstaviti urednica Diana Matulić.

Amos Oz – Juda

Roman 'Juda' reinterpretira priču o Isusu i Judi, ali i donosi priču o suvremenom Izraelu, o zanesenim idealistima s jedne strane i pragmaticima s druge.
Priča o Šmuleu Ašu kojeg 1959. nakon bankrota roditelji više ne mogu financirati studij, istraživački rad 'Isus iz perspektive Židova' mu je propao, studij na sveučilištu u Jeruzalemu naprasno završio, a zaručnica se iznenada udala za drugoga. se javlja na zagonetni oglas i u zamjenu za smještaj i mali mjesečni džeparac počinje praviti društvo starom invalidu uselivši se u njegovu oronulu kuću na rubu Jeruzalema.
Uz vremešnog Valda u kući živi zagonetna Atalia, a Šmuel se nađe u procjepu između očaranosti ženom gotovo dvostruko starijom od sebe, koja ga istovremeno zavodi i odbija od sebe,  i želje da u djelu o Isusu i Židovima konačno iznese smjelu tezu o Judi i njegovoj izdaji. Šmuelovi roditelji nisu zadovoljni njegovom odlukom i napuštanjem studija, ali on ignorira njihova pisma i pozive da se vrati kući i troje likova polako otkriva svoje tanje.
 
Riječ je o dirljivom ljubavnom romanu punom melankolije, humora i mudrosti, povijesti i religije. Romanom se provlači pitanje tko je bio Juda i je li bio izdajnika. Kroz priču o mladiću na životnom raskršću iznosi provokativnu ideju o kršćanstvu i izdajicama, ne zaobilazi ni visoku cijenu izraelsko-arapskog sukoba. Amos Oz virtuozno povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe. Velika knjiga o pukotinama između židovstva i kršćanstva, razmišljanje o likovima izdajnika; svakako bitna knjiga za razumijevanje povijesti Izraela.

Planetarno popularni književnik Amos Oz odrastao je u Jeruzalemu u četvrti u kojoj je i smještena radnja najvećeg broja njegovih romana. Jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba i utemeljitelj pokreta Peace Now. Do sada je objavio devetnaest romana, među kojima se posebno ističu 'Crna kutija', autobiografski roman 'Priča o ljubavi i tmini' te 'Rimovanje života i smrti'. Amos Oz dobitnik je niza prestižnih nagrada - Izraelske nagrade za književnost, Mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara, Goetheove nagrade grada Frankfurta, francuske nagrade Senders, Heineove nagrade i mnogih drugih važnih svjetskih nagrada i priznanja.