40 godišnjica zagrebačke Bibliobusne službe

Danas, na sam dan Knjižnica grada Zagreba proslavlja se i 40 godina od osnutka zagrebačke Bibliobusne službe. Dva bibliobusa pokrivaju područje Zagrebačke županije na kojima nema stacionirane knjižnice.

Zagrebačka knjižnica na kotačima kotrlja se rubnim dijelovima grada i županije. Svaka dva tjedna su na istom mjestu u isto vrijeme.  Današnje odredište - osnovna škola Gračani.

Mali čitatelji odmah su se razmilili po omiljenoj knjižnici. S nestrpljenjem su je očekivali. Najčešće stajemo tamo di baš nema mjesta. oko škola. Kad mi dođemo dođu roditelji po djecu, pa zauzmu parkirališna mjesta pa se borimo za mjesto, kaže Josip Hermanović, vozač bibliobusa.

Dva bibliobusa Zagrebačkih knjižnica prevoze više od 65.000 knjiga. Zaustavljaju se na čak 78 stajališta. A unutra je sve isto kao u pravoj knjižnici. Pokretna knjižnica ima 3 200 članova. Uz djecu, najbrojniji korisnici su im umirovljenici. Neki su draž čitanja otkrili tek pod stare dane.

Bez lažne skromnosti, članovi bibliobusne službe kažu da ih korisnici zaista vole.

bibliobus je ostario. Već mu je 21-a preko leđa. Bez novog vozila, kažu iz službe, neće biti moguće održati sva stajališta u županiji.