Borna Čujić svjetski juniorski prvak u sportskom penjanju

Došao je, pobijedio i otišao. Tako bi se ukratko mogao sažeti put na svjetsko prvenstvo u Kinu odakle se naš najbolji mladi penjač vratio sa zlatnom medaljom. Borna Čujić naš je juniorski svjetski prvak u sportu za koji se rijetko i čuje, a kamoli prati.

O penjanju je, kaže, naučio sve od oca. Prve korake napravio je s pet godina. Ozbiljno se ovim sportom počeo baviti prije deset. Kaže, sport je to u kojem pomiče vlastite granice. Meni se penjanje sviđa jer se često boravi u priorodi, ako se penje na stijenama, iziskuje fizičku snagu i dosta je kreativan na natjecanjima, dodaje.

Tri discipline: brzinsko, težinsko i bouolder. U svakoj od njih skriveni su izazovi. Brzinsko - uvijek isti smjer, treba se što prije popesti. Težinsko - tu se penje na uže na smjer oko 15 metara i treba doći što dalje. Boulder je gdje se penje iznad strunjače, fizički zahtjevne kratke smjerove, obično ih ima po pet na natjecanju i cilj je što više ih popesti.

U studenom je na svjetskom natjecanju u Kini pomeo konkurenciju. Osvojio je naslov juniorskoga svjetskog prvaka u sportskom penjanju. Penjači do samog početka natjecanja ne znaju što ih čeka. Treba biti brz i snalažljiv, kaže Borna.

U Hrvatskoj ima 15-ak klubova i malen broj natjecatelja. U drugim se zemljama  mnogo više ulaže u ovaj sport, kaže Borna. Sportsko penjanje novi je olimpijski sport. Svoju premijeru imat će u Tokiju 2020.