Dani na Zemlji postaju sve dulji

Dani na Zemlji postaju sve dulji, ali nije da će to netko uskoro primijetiti jer će trebati oko 3,3 milijuna godina da se produlje za samo jednu minutu, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Royal Society.

U posljednjih 27 stoljeća, prosječan dan se produljio za oko 1,8 milisekundi po stoljeću, zaključio je britanski znanstveni tim. To je bilo "znatno manje" od ranije procijenjenih 2,3 milisekunde po stoljeću, što bi zahtijevalo "samo" 2,6 milijuna godina za dodatnu minutu.

To je vrlo spor proces, rekao je za AFP jedna od autora studije Leslie Morrison, umirovljeni astronom Kraljevskog opservatorija u Greenwichu. Te su procjene približne zato što geofizičke snage koje djeluju na rotaciju zemlje neće nužno biti stalne tijekom tako dugog vremenskog razdoblja, precizirao je.

Na rotaciju Zemlje među ostalim utječu Mjesečeva gravitacija, promjena oblika Zemlje zbog otapanja leda na polovima, elektromagnetska interakcija između omotača i jezgre kao i promjene u razini mora, kazali su znanstvenici.

Usporavanje Zemljine orbite razlog je zbog kojeg se svakih nekoliko godina moraju prilagođivati visokoprecizni satovi kako bi se osiguralo da ostanu u sinkronizirani s rotacijom našeg planeta.