Zagorje digitalni zavičaj

Pod maglom ili na suncu, Zagorje je onima koji ga vole najljepši kraj. I, dakako, voljeli bi ga i pokazati cijelome svijetu.
 

Jedan od takvih zaljubljenika je Mario Šimunković, jednostavan mladić u ranim tridesetima, predavač na jednoj od visokih škola u Zagrebu. Zagorec je od glave do pete – cijela mu je obitelj vezana za kraj između rijeka Sutle, Bednje i Save. To pouzdano zna, jer je dugo istraživao i dobio mnoštvo potvrda. Ali on to zna i za mnoge druge obitelji kojima su korijeni u općinama Jakovlje, Igrišće i Kraljev Vrh.
 
Počeo je kopati po župnim uredima, općinskim papirima, knjižnicama, sve do Državnog arhiva. Napokon, ono što je počelo kao neka vrsta igre pogađanja, završilo je kao ozbiljan i javno koristan posao. Osnovao je neprofitnu udrugu Proksima, pokrenuo složen internetski projekt i krenuo u potragu za istomišljenicima.
 
Imao je sreće: na ključnim mjestima je naišao na ljude koji su prepoznali njegovu ideju. Općina Jakovlje čak je smogla malu financijsku pomoć za kupnju tehničke opreme. A kad je objavio prve rezultate istraživanja, prema njemu su krenule rijeke materijala sa svih strana svijeta. Jer Zagoraca ima od Australije do Aljaske. Svi su oni danas dio globalne zajednice volontera koji kopaju po svojim albumima, dokumentima i sjećanjima iz dana u dan, stvarajući sadržaje koje Mario provjerava u svim dostupnim institucijama, znanstveno potvrđuje i pretvara u zanimljivo štivo na mrežnim stranicama Jakovlje.com i Facebook stranici Digitalni zavičaj.
 
A cijelu emisiju 'Alpe Dunav Jadran' možete pogledati u videoteci HRTi.