Muzej iluzija pretvara se u Muzej stvarnosti

U povodu 70. obljetnice djelovanja UNICEF-a zagrebački Muzej iluzija ponovno će se pretvoriti u Muzej realnosti koji će na tjedan dana "oživjeti" nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Pomoću virualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i interaktivnih instalacija UNICEF donosi zanimljive i "daleke" priče i oživljava nerijetko potresnu stvarnost najugroženije djece.  Posjetitelji će ove godine moći, među ostalim, posjetiti Keniju s Ewanom McGregorom, zaigrati računalne igre za slijepe, ući u Sobu gladi, kročiti u rudnik zlata i tražiti izlaz iz medijskog labirinta.

Posebno zanimljiv je vremeplov koji će pokazati sve što je UNICEF napravio u suradnji s partnerima za djecu u posljednjih 70 godina - od nabave strojeva za pokretanje prvih mljekara i tvornica penicilina do pomoći u iskorjenjivanju malarije i ulaganja u zdravstvenu skrb. UNICEF je u našoj zemlji pomogao smanjiti smrtnost najmlađe djece ključnim ulaganjima u prehranu, zdravlje i zaštitu djece.

Uz to, posjetitelji će moći ući i u sobu inkluzije i isprobati potpomognutu komunikaciju kroz tablet s aplikacijom koji omogućuje djeci s autizmom, cerebralnom paralizom te intelektualnim i govornim teškoćama da izraze što trebaju i žele, donose odluke i najbližima prenese svoje osjećaje.

Projekt je dio programa 'Čuvari djetinjstva'. Riječ je o programu redovitih mjesečnih donacija koji omogućuje uspješnu i kontinuiranu provedbu UNICEF-ovih aktivnosti za dobrobit djece diljem svijeta.

Muzej realnosti u Zagrebu se otvara 12. prosinca, a 14. prosinca seli u Zadar.