HRT predstavlja djeci remek djela klasične glazbe

U petak u 13 sati te u subotu u 10 sati u KD Vatroslava Lisinskog Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog priređuje pravu glazbenu dječju poslasticu.

Tradicionalni koncerti za djecu koje HRT priređuje posebni su jer su drugačiji. Djeci se uvijek ispriča priča, u dvoranu mogu doći i sat vremena ranije, jer prije samog koncerta mogu vidjeti i isprobati svirati instrumente. Doznati sve o njima i glazbenicima. Prošle godine tema koncerta za djecu bile su životinje, pa su tako djeca mogla čuti poznati Rossinijev Duet mačaka i Galop iz uvertire operi Wilhelm Tell, Saint-Saënsov Karneval životinja te Labuđe jezero P. I. Čajkovskog.

Ove godine, kada se obilježava 260. obljetnica rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta tema je 'Čarobna frula'. Na dva koncerta, 9. i 10. prosinca, maestro Bjelinski, Simfonijski orkestar HRT-a uz soliste Domagoja Dorotića (Tamino), Valentine Fijačko Kobić (Pamina), Ljubomira Puškarića (Papageno), Mariju Kuhar Šoša (Papagena), Antonie Dunjko (Kraljica noći), Siniše Štorka (Sarastro) i Ladislava Vrgoča (Monostatos) provest će djecu kroz  jednu od najslavnijih Mozartovih opera, ujedno i posljednju iz njegova pera.

Djeca će imati prilike vidjeti 'režijsku probu' kroz koju će doznati i kako nastaje opera i istovremeno upoznati likove, radnju i čuti najljepše dijelove ove svevremenski opere. Solisti koji sudjeluju nisu 'obični' solisti, to su najbolji solisti u zemlji, a maestro Bjelinski na tim koncertima nije samo dirigent, on je i moderator koncerta. On obožava raditi ovakve koncerte za djecu što ta nadasve iskrena publika primjećuje te nagrađuje obilatim pljeskom i širokim osmijehom na izlasku iz dvorane. Prošle godine djecu je iznenadio pozivom na pozornicu kada im je u ruke dao dirigentski štapić, pa su djeca isprobala kako je to biti dirigent.

Tradicionalni koncerti Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije za djecu način su na koji Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis nastoji upoznati i mladu publiku s ozbiljnom glazbom, a neke od njih potaknuti i da je zavole. Snimku ovog koncert gledatelji HRT-sa moći će pogledati na Badnjak u popodnevnom terminu.

Što su simfoničari HRT-a i maestro Bjelinski pripremili za sutra i subotu provjerila je ekipa Hrvatske uživo: