Žirafe ugrožene, prijeti im istrebljenje

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) stavio je žirafe na tzv. crvenu listu i proglasio ih ranjivom životinjskom vrstom s obzirom na činjenicu da je broj ovih životinja u posljednja tri desetljeća gotovo prepolovljen.

Stavljanje najvišeg svjetskog sisavca na popis ranjivih vrsta objavljeno je na međunarodnoj konferenciji o biološkoj raznolikosti u organizaciji Ujedinjenih naroda, koja se održava u meksičkom gradu Cancunu.

Prema podacima Međunarodnog saveza za zaštitu prirode, nevladine udruge sa sjedištem u Švicarskoj, u Africi obitava manje od 98.000 žirafa, a njihov je opstanak ugrožen krivolovom, građanskim nemirima, minama i širenjem farmi.

Na tzv. crvenoj listi nalazi se i veliki broj ptičjih vrsta. Tako je afričkoj sivoj papigi status promijenjen iz ranjive u ugroženu, što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja. Naime, sve je više ulovljenih ptica na području središnje Afrike, gdje se nalaze njihova prirodna staništa.

Na listi ugroženih, našle su se i neke divlje verzije biljnih vrsta, poput ječma, zobi, suncokreta i manga. Iz IUCN-a poručuju da su ove divlje biljke važne jer se mogu koristiti pri uzgoju novih, hranjivijih vrsta.

Vlade imaju iznimnu odgovornost u poboljšanju svojih napora u zaštiti biološke raznolikosti naše planete, ne samo zbog sebe, nego i kako bi ljudskom rodu osigurale stabilan izvor hrane te brinule o održivom razvoju, izjavio je prvi čovjek IUCN-a Inger Andersen.