Lice milosrđa Krune Bošnjaka

'Lice milosrđa', naziv je izložbe akademskog kipara i slikara Krune Bošnjaka koja je otvorena u povodu završetka Svete godine milosrđa u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

'Neka mi miriše na smilje. Neka donese topline, neka mi budi uspomene…'

Iako u samom središtu Zagreba, atelje Krune Bošnjaka kao da miriše na smilje i imotski zavičaj. Možda je to zbog pjesama koje kao da same dođu u trenucima dok stvara novu sliku ili novu skulpturu. Kad crtam nekog starca, ja s njim razgovaram, ja to napišem… Kad crtam staricu, ja s njom razgovaram pa i to napišem… Na taj način su nastale moje pjesme koje su uspomene na moju mladost, na radost nastajanja,  govori prof. Bošnjak, akademski kipar i slikar.

Iako već u 80.,  Bošnjak je pun života, stvaralačkog nadahnuća, ujevićevske poetike 'pobratimstva lica u svemiru'. Ovo što radim ja, a vi niste u tome, svi ste u tome jer svi zajedno živimo. I na osnovu svih zajedno umjetnik može dobiti uvjete da može živjeti i stvarati. Kako bi ja sam?! Ne mogu ja sebi praviti cipele i praviti kipove… Iako sam u Zagreb došao s cipelama koje sam napravio,  smije se Bošnjak.

Zagreb nije iznevjerio njegove dječačke snove. A kaže da je studirao u vrijeme elite hrvatskih likovnih umjetnika, ali i onih na dramskoj i na glazbenoj akademiji. Iako u svojem ateljeu djeluje pomalo osamljenički, ovo je jedno od omiljenih okupljališta umjetnika, i ne samo njih. Tako je i nekada bilo. Ne voli kada ga neki definiraju kao državnog kipara ili okorjelog desničara. Ponosan je na vrijeme kada se u njegovu ateljeu sanjala Hrvatska. Kao i na djela posvećena hrvatskim velikanima i braniteljima.

Kao umjetnik uvijek se s posebnim osjećajima predavao duhovnim temama. Zato ga je i obradovala ova izložba 'Lice milosrđa'Bio sam počašćen kad mi se dalo do znanja da bih mogao ovdje predstaviti ono što sam njegovao 45 godina. Segment koji se provlači cijeli moj život, u svom mom djelu – Krist.
 
Umjetniku su ova djela i način molitve, duboke uronjenosti u ljubav koja zrači iz Lica milosrđa. Izložbu možete pogledati do 15. prosinca.