Prva zbirka s 10, prvi prijevod s 12

U Šibeniku je promovirana zbirka pjesama na talijanskom jeziku 'Io non ho paura'. Ne bi to bila tako velika vijest da nije riječ o 12-godišnjoj autorici  Luciji Zmijanović. Lucija je zbirku 'Ja se ne bojim' napisala  s deset godina, a rođaci iz Italije odlučili su je prevesti svojim suprugama talijankama.
Na predstavljanju talijanskog izdanja prve Lucijine knjige - pjesme su čitali prijatelji, ali i učitelji. Pozvala je Lucija i prijatelje iz glazbene škole. Tako da se između dvojezičnog čitanja pjesama čula i glazba.  Inače je jako kreativna i marljivošću i trudom to postiže, uz pjesme svira i klavir, druži se s prijateljima- ona je veselo razigrano dijete, ponosno objašnjava Lucijina majka.

Iako joj je 12 godina tek, objavila je i drugu zbirku 'Škola na meniju'. Kada joj nadahnuće dođe - ne može se otrgnuti. Imam vremena za pisanje, pišem kad mi dođe inspiracija, samo napišem na papir, ponekad ne pišem par mjeseci a ponekad u jednom danu deset pjesama, ono.  Prvi kritičari i recenzenti pjesama Lucijina su obitelj i prijatelji.  Uvijek nekog pita kakva je i ja joj potvrdim da je dobra jer su joj sve dobre - nisu preduge - solidno su duge, ističe njezin bratI ponosne bake rado čitaju njezinu poeziju. Puno puno, bezbroj puta, čak je danas i djed koji je nepokretan čitao sigurno pet puta obje njezine knjige preponosan na nju, kaže  baka Ana. A baka Eta dodaje: Zaista je posebna, tako je iskrena, kao malo dijete je bila posebna uvijek smo se iznenađivali  njezinim odgovorima.

 
Marljiva Lucija priprema i treću knjigu. Dogodine će objaviti zbirku  'Cvijet koji ne vene'.