Mjuzikl 'Mačke' stiže u Zagreb

Slavni mjuzikl 'Mačke' (Cats) Andrewa Lloyda Webbera, jedan od najdugovječnijih mjuzikala u povijesti newyorškog Broadwaya, iduće će godine prvi put posjetiti Hrvatsku i domaćoj publici, u srijedu 22. ožujka, u Areni Zagreb priuštiti vatromet prvoklasne svjetske glazbene poslastice.

Areni će biti postavljena posebna scena, a taj će veliki spektakl moći pogledati samo četiri tisuće njihovih najvećih obožavatelja. U Zagreb dolazi originalna produkcija s West Enda, obnovljena samo za turneju, a Arena će se za tu priliku pretvoriti u 'malo veće kazalište'.

Od prve izvedbe u svibnju 1981. u londonskom kazalištu New London Theatre, mjuzikl 'Mačke' oduševljava publiku diljem svijeta i postao je jedna od najuspješnijih glazbenih predstava ikad. Priča prati jednu noć u životu mačjeg plemena Jellicles, kada se mačke izlaze igrati. Jedna po jedna, pričaju priče svojem starom i dobroćudnom vođi, koji mora odlučiti o tome koja će mačka dobiti priliku za uzdizanje do metaforičkog mačjeg neba i za novi početak u novom mačjem životu.
Vrhunac mjuzikla je pjesma 'Memory', nostalgično prisjećanje slavne prošlosti i izraz želje za novim početkom, koju na kraju pjeva odabrana mačka.

'Mačke' su  četvrti najdugovječniji mjuzikl u povijesti i Broadyawa i West Enda. Dobio je niz nagrada, uključujući onu za londonsku produkciju - nagrade Olivier i Evening Starndard, te - za newyoršku - čak sedam nagrada Tony za najbolji mjuzikl. Obje originalne produkcije osvojile su nagradu Grammy. Više je puta obišao svijet, preveden je na više od 20 jezika, a godine 1998. dobio je i svoju televizijsku filmsku inačicu.