Premijera predstave 'Lampedusa Beach'

U Tvornici kulture u nedjelju premijerno će se prikazati predstava klazališta Hotel Bulić 'Lampedusa Beach'.  Predstavu koja se bavi problemom migracije režirala je Senka Bulić, a izvodi je Nina Violić.

'Lampedusa Beach' prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se mlada Afrikanka Shauba. U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora, još proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana. Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta.
'Lampedusa Beach' napisala je Lina Prosa, kazališna autorica iz Palerma, u kojem vodi Teatro Studio Attrice/Non, centar za kazališna istraživanja.