Božićnom komedijom u 'Tuškancu' počinju večeri norveškog filma

Projekcijom božićne komedije Kući za Božić, norveške inačice velikog engleskoga hita Zapravo ljubav, večeras u 19 sati u kinu Tuškanac počinju večeri norveškog filma, koje će u dva dana prikazati pet filmova novije norveške filmske produkcije.

Film Kući za božić Benta Hamera utemeljen je na zbirci kratkih priča Levija Henriksena, u kojima se na Badnjak prate povezane i nepovezane priče raznih likova, od radnika i lutalica do liječnika i mladog para kojemu se automobil pokvari na putu u rodilište.

U sklopu svečanog otvaranja programa prikazat će se nagrađivana akcijska drama Val Roara Uthauga te nagrađivani avanturistički film Ragnarok Mikkela B. Sandemosea. Prvi prati iskusnog geologa koji izmjeri manje podzemne geološke promjene predviđajući neizbježnu katastrofu od koje pokušava spasiti što više ljudi, a drugi arheologa uvjerenog da vikinški brod Oseberg sadrži odgovor na tajnu zvanu Ragnarok, posljednje dane iz skandinavske mitologije.

Subotnji program počinje povijesnim filmom "osljednji kralj Nilsa Gaupa, smještenim u Norvešku 1204. godine, razorenu građanskim ratom. Dok je kralj na samrtnoj postelji, njegova jedinog nasljednika čuvaju i skrivaju od onih koji mu žele nauditi, no dvojica ratnika imaju drugačije planove.

Kratki ciklus norveškog filma završava dramom Glasnije od bombi Joachima Triera, u kojoj glume Isabelle Huppert, Gabriel Byrne i Jesse Eisenberg. Uz nekoliko festivalskih nagrada ta filmska priča o ocu koji se nakon smrti majke pokušava povezati sa svojim sinovima, ima i nominaciju za Zlatnu palmu.

Večeri norveškog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške.