Čarobna frula očarala djecu

Čarobna frula, posljednja opera glazbenog genija Wolfganga Amadesua Mozarta, na tradicionalnom je koncertu koje HRT u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži radi za djecu u potpunosti očarala mladu publiku u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Djeca su na koncert bila pozvana sat vremena ranije, jer su na hodnicima Lisinskog  mogli vidjeti, čuti, pa čak i svirati harfu, violončelo,  violu, doznati sve o rogu, klarinetu, timpanima, razgovarati s muzičarima koji ih inače sviraju u Simfonijskom orkestru HRT-a. Mogli su sudjelovati i na audiciji za ulogu Kraljice noći. A oni koji su sudjelovali i audiciju prošli pjevali su poznatu ariju na koncertu.

Pomaknuti to jest drugačiji pristup ozbiljnoj glazbi koji HRT i HGM njeguju  u ovim koncertima, djeci želi ne samo tek izvesti neke klasike, već im ispričati priču. Ovoga puta koncert je napravljen kao operna režijska proba. Glumac u ulozi redatelja opere Zdenko Niessnerdjeci je pokazao kako se postavlja scenografija za operu, donio je solistima kostime, pokazao kako se koriste rasvjeta i zvučni efekti, naravno, na djeci prihvatljiv, duhovit način. Recimo, zmiju s kojom se bori Tamino u začaranoj šumi  glumio je usisivač, dok je uloga  drveća  bila „povjerena“  dvjema vješalicama.  Djeca su doznala što u postavljanju opere radi redatelj, koja je uloga dirigenta, tko su solisti.

Spomenimo i da su solisti u Čarobnoj fruli  bili ponajbolji  solisti u zemlji, gotovo svi članovi opera u Zagrebu, Osijeku i Splitu  - Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša, Antonia Dunjko, Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč, Ljubomir Puškarić, Siniša Štork. No, osim što su doznali kako se postavlja opera, djeca su usput i  čula njezine  najljepše dijelove koje je izveo Simfonijski orkestar HRT-a.

Djeca su cijelo vrijeme bila uključena u koncert. Osim što su pomagali Antoniji Dunjko da otpjeva ariju Kraljice noći, dobili su maske i postali  životinje u šumi, no najviše ih je razveselilo veliko finale koncerta kada im je dirigent Alan Bjelinski (koji obožava raditi ove koncerte za djecu)  dao priliku da i sami postanu dirigenti. Svi su poželjeli dirigirati, dogodila se prava invazija na pozornicu.

Sigurno je da će djeci ovaj  koncert ostati u pamćenju  kao zabavno i  uopće neozbiljno druženje  sa ozbiljnom glazbom.

Koncert za djecu možete čuti i vidjeti i sutra u Lisinskom u 10 sati. Napomena za djecu: dođite sat vremena ranije i svirajte i družite se s instrumentima i muzičarima.