'Vitez slavonske ravni' u HNK-u Osijek

Na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku večeras je stigao 'Vitez slavonske ravni' - jedini slavonski roman Marije Jurić Zagorke. Dramatizaciju ove pustolovne komedije potpisuje Ana Prolić, a redatelj je Dražen Ferenčina.

Radnja priče, utemeljene na stvarnim povijesnim događajima, smještena je u doba još mlade carice Marije Terezije koja pokušava ujediniti tri osječke općine u jednu. Slavonijom tada haraju razbojničke bande protiv kojih ustaje mala junačka četa čiji se vođa skriva u tajnosti pa ga narod smatra vitezom vilenjakom.

Redatelj Dražen Ferenčina ističe kako nije bilo nimalo lako opsežan Zagorkin roman pretočiti u predstavu, s obzirom na to da sadrži nekoliko usporednih priča, ljubavnih i pustolovnih. Iako je radnja smještena u 18. stoljeće, suvremenost priče prepoznaje se u nepromjenjivosti ljudske prirode i odnosa, primjerice u odnosu političkih elita prema malom čovjeku.

'Vitezom slavonske ravni' osječko kazalište nastavlja uprizoravati djela vezana uz bliske lokalitete, ističe ravnatelj Drame Miroslav Čabraja. A da su Prolić i Ferenčina provjereni tandem, dokazuje uspješnica  '260 dana' koja je ovjenčana Nagradom hrvatskoga glumišta za najbolju predstavu u cjelini.

Veliku medijsku pozornost pobudila je uloga Nives Celzijus koja će zapjevati kao pjevačica na dvoru grofa Pejačevića. Na konferenciji za novinstvo rekla je kako je za nju ovo predivno iskustvo, da je zadovoljna što ju je kulturna elita prihvatila, ali da nije iznenađena medijskom pozornošću. Bio nam je cilj da maksimalno populariziramo kazalište. Ne vidim se dugoročno u tome, znam koje su moje mogućnosti, i ne bih htjela svojim pojavljivanjem omalovažiti dugogodišnji rad i školovanje glumaca. Ova mala uloga mi je bila dovoljno bliska, da se mogu snaći u tome, dodala je. Intendant Božidar Šnajder rekao je da od njezina nastupa ne treba praviti senzaciju, iako mediji to žele jer, kako drži, Nives u predstavi igra sebe, odnosno pjeva u predstavi.

Scenograf predstave je Igor Vasiljev, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor scenskog pokreta je Alen Čelić, a koreograf Vuk Ognjenović. U predstavi, uz ostale, nastupaju Jasna Odoričić, Vladimir Tintor, Petra Bernarda  Blašković,  Draško Zidar, Sandra Lončarić-Tankosić, Vjekoslav Janković, Matea Grabić, Duško Modrinić i Aleksandar Bogdanović.