Baranjski kulen pravi se od domaćeg mesa i začina u ograničenoj količini

Samo jedan kulen u Hrvatskoj među malim proizvođačima ima markicu europske kvalitete. Zaštićen je kao baranjski kulen i dolazi iz Suze s OPG-a Matijević. Pravi se na tradicionalan način, od domaćeg mesa i začina, u ograničenoj količini. Zbog kvalitete, ali i visokih standarda u proizvodnji, već godinama ima unaprijed poznate kupce.

Spartanski postupak dobivanja markice europske kvalitete trajao je sedam godina, ali je otvorio vrata europskog tržišta.

Matijevići od 150 vlastitih svinja proizvode kulen, kulenove seke, kobasice i slaninu. U kulenu je najkvalitetnije meso buta, filea i karea, a u sekama lopatice i vrata, zbog čega je i cijena viša od onih koji se proizvode na veliko ili kupuju na crno. Od začina-domaća baranjska paprika, češnjak, sol i papar,što baranjski kulen razlikuje od slavonskoga. Mjesta greškama u proizvodnji nema. Nakon punjenja kulen odlazi u pušnicu pa u zrionicu i postaje manji i dva kilograma lakši po svinjskoj katici.

Proizvodnju neće povećavati, jer kako ističu, morali bi se odreći i kvalitete i tradicije. A tržište je itekako prepoznalo da se kulen ne može poput onog industrijskog i nekontroliranog, od lošeg mesa, s aditivima i začinima nepoznata podrijetla, proizvesti za samo tri mjeseca i cijele godine biti dostupan kupcima.