'Svi u školi, svi za stolom'

'Svi u školi, svi za stolom' projekt je kojim se osigurava da svi učenici osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji imaju topli obrok iz školske kuhinje. Do sad nije bilo tako - školski obrok plaćaju roditelji, ponegdje pomažu i općine. Ovim se projektom osigurava obrok i za one učenike čiji roditelji nemaju novca platiti školsku kuhinju.

U osnovnoj školi Legrad od sada više neće morati gledati, kao godinama do sad,  kako svaki treći učenik sa strane gladan čeka drugu djecu da pojedu jelo u školskoj kuhinji. Od 81 učenika u Legradu čak ih 28 nije imalo novca platiti obrok u školskoj kuhinji.

Situacija nije bolja ni u drugih 17 osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukupno 767 učenika osnovnih škola u toj županiji živi na rubu siromaštva, ili u riziku od siromaštva, odnosno roditelji im ne mogu platiti školsku kuhinju. Projektom 'Svi u školu, svi za stolom' i za tu je djecu osiguran obrok u školskoj kuhinji.

Projekt je vrijedan 865  tisuća kuna, a trajati će. U pitanju su bespovratna sredstva iz EU fonda pomoći za najpotrebitije.

U osnovnim školama u Podravini i Prigorju, barem ove školske godine, neće više biti onih koji će biti kraj stola, već kao što projekt kaže - Svi u školi i svi za stolom. Ovo je prvi put da se novcem iz europskih fondova financira školski obrok. Bude li ponovno raspisan, Koprivničko-križevačka županija na natječaj će se javiti i sljedeće godine.