Slatka kuharica: Splitska torta

Za slasnu splitsku tortu najvažnije su namirnice odkojih se priprema, redom domaće - smokve, grožđice, jaja, bademi i limun. Tako kaže Tea Mamut, Petrina kolegica koja će ju u ovoj epizodi uvesti u slatke tajne recepata splitskih baka.

Koje tajne su podijelile dvije profesionalne slastičarke saznajte u novoj epizodi Slatke kuharice.Splitska torta

Biskvit - 280 g za svaku koru:

Bjelanjak - 9 kom
Bademi - 150g
Suhe smokve - 150g
Grožđice - 150g
Šećer - 100g
Oštro brašno - 50g
Limun korica - 1kom
Krema -150 g zasvaku koru:
Žumanjci - 9 kom
Šećer - 120g
Maslac - 350g

Postupak biskvit:
Smokvama skinuti peteljke i izrezati ih na četvrtine. U multipraktik staviti grožđice, smokve, bademe i oštro brašno te sve usitniti. Napraviti snijeg sa šećerom i umiješati suho voće i koricu limuna. Razmazati 280 g zasvaku koru i peći na 180˚C 13-15 minuta.
Postupak krema:
Skuhati šećer s malo vode do 115˚C i uliti u žumanjke koji se miksaju. Kad se smjesa spusti na sobnu temperaturu, postepeno treba dodavati omekšani maslac. Svaki biskvit poškropiti Maraskinom, namazati s kremom te spojiti tortu.Splitski sladoled

Tuile/Kornet:

110 g šećera u prahu
110  g glatkog brašna
110 g otopljenog maslaca
2 bjelanjka
Fino ribana korica 1 limuna
30 g badema u prahu
Badem listići po potrebi
Sladoled:
500 ml mlijeka
100 ml vrhnja
60 g žumnjaka
30 g šećera
30 g meda
50 g smokava namočenih u maraskino
50 g zlatnih grožđica
50 g badem listić

Postupak kornet:
Šećer u prahu i brašno prosijati, dodati ostale sastojke i izraditi u glatku pastu. Mazati na silikonsku podlogu, posuti badem listićima pa peći na 180°C. Kada dobije boju izvaditi iz pećnice i vruće svijati oko kalupa. Peći jedan po jedan.
Postupak sladoled:
Šećer, med i žumanjke izmiksati. Dodati u mlijeko i vrhnje pa kuhati do 83°C. Procijediti i ohladiti. Ohlađenu smjesu smrzavati u stroju za sladoled. Pred kraj miješanja dodati usitnjene smokve, grožđice i bademe.

I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.