U povodu 70. obljetnice UNICEF-a otvoren Muzej realnosti

U povodu 70. obljetnice djelovanja UNICEF-a zagrebački Muzej iluzija postao je Muzej realnosti u kojem će na tjedan dana 'oživjeti' potresna stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Pomoću virualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i interaktivnih instalacija UNICEF donosi zanimljive i 'daleke' priče i oživljava nerijetko potresnu stvarnost najugroženije djece. Posjetitelji će ove godine moći, među ostalim, posjetiti Keniju s Ewanom McGregorom, zaigrati računalne igre za slijepe, ući u Sobu gladi, kročiti u rudnik zlata i tražiti izlaz iz medijskog labirinta.

Posebno zanimljiv je vremeplov koji će pokazati sve što je UNICEF napravio u suradnji s partnerima za djecu u posljednjih 70 godina - od nabave strojeva za pokretanje prvih mljekara i tvornica penicilina do pomoći u iskorjenjivanju malarije i ulaganja u zdravstvenu skrb. UNICEF je u našoj zemlji pomogao smanjiti smrtnost najmlađe djece ključnim ulaganjima u prehranu, zdravlje i zaštitu djece.

Uz to, posjetitelji će moći ući i u sobu inkluzije i isprobati potpomognutu komunikaciju kroz tablet s aplikacijom koji omogućuje djeci s autizmom, cerebralnom paralizom te intelektualnim i govornim teškoćama da izraze što trebaju i žele, donose odluke i najbližima prenese svoje osjećaje.

Projekt je dio programa 'Čuvari djetinjstva'. Riječ je o programu redovitih mjesečnih donacija koji omogućuje uspješnu i kontinuiranu provedbu UNICEF-ovih aktivnosti za dobrobit djece diljem svijeta. Uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine svoja vrata otvorit će u još dva grada - Zadru i Ljubljani.

Postav Muzeja realnosti u Zagrebu bit će moguće razgledati do 18. prosinca od 9 do 22 sata, a danas od 12 sati.  Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a preporučena dob za posjetitelje Muzeja: je 12+. U Muzej realnosti, u društvu predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Valentine Otmačić, prije otvaranja zavirla je ekipa Dobrog jutra: