Kamena čipka suhozida otoka Baljenac pravi je dragulj

Otočić Baljenac, u šibenskom akvatoriju, krajobrazni je biser! Kilometri suhozida svjedoče o nekadašnjim vinogradima. Zemlju više nitko ne obrađuje. No ostavština težaka vrijedna je kulturna baština. Koju struka nastoji zaštititi. Čak i pod okriljem UNESCO-a.

70-ih godina prošloga stoljeća cijeli je otok bio obrađen - vladale su smokve, vinova loza, kruške i suhozid. Jedan od vlasnika posjeda na otočiću Baljencu, Mladen Radovčić prosjeća se: To je bilo divota viditi! Sve zeleno! Kad biste gledali s Kaprija, to je krasno. Prekrasno.  Zemlju već desetljećima nitko ne obrađuje. A samo je njegova obitelj imala 300 loza i 4 smokve - prisjeća se sin posljednjeg vinogradara s Baljenca.

Da bi oteli malo škrte zemlje ovome dalmatinskom kršu za svoje vinograde, vrijedni su Kaprijani na otočiću svega 10 hektara površine sagradili čak 23 kilometra suhozida. Lašun i motika, klin i poluga - sve je čime su ovdašnji težaci raspolagali u obračunu s kamenom.

Upravo je zbog kamene čipke Baljenac zapeo za oko zaštitarima kulturne baštine. Konzervatorski odjel u Šibeniku, na prijedlog Sveučilišta u Zadru, izradit će nacrt rješenja o zaštiti kojim se utvrđuje svojstvo kulturnog dobra za kulturni krajolik Baljenac., kaže konzervator Marko Sinobad. Umijeće suhozidne gradnje nominirat će Hrvatska, zajedno s drugim mediteranskim zemljama - i za UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. A ostavština kaprijskih bodula - pravi je dragulj. Bunje su čudo graditeljstva.

Umirovljeni arhitekt, Vodičanin Boško Fržop gotovo je pola stoljeća objektivom "prikovan" uz suhozidnu baštinu. Priprema i jedinstvenu monografiju posvećenu gradnji u kamenu. Baljenac je već zaživio i kao - suvenir. Pripremila ga je lokalna akcijska skupina - sa željom da otočić postane brand. I da ga ponovno prekriju vinogradi babića i maraštine. Moglo bi se dobiti i pozicaje za obnovu ili gradfnju novih suhozida, ali prije toga treba riješiti problem s lovištem. Jer, žale se otočani - zečevi uništavaju mlade biljke, a lovci u potjeri za njima - oštećuju suhozide!