Mladi Otočani pomažu djecu Konga

Dobro je činiti dobro, poznata je rečenica. Svjesni su je i osnovnoškolci iz Otoka dalmatinskog pokraj Sinja. Već devet godina pomažu djeci u Africi, a njihov primjer slijede i odrasli. Otok i Kongo sad su, zbog toga, neraskidivo povezani.

Školu za sve - pomoć djeci u Africi, mali a - veliki su Otočani objeručke prihvatili. Već devet godina svaki razred školuje po jednog učenika. A za sve je zaslužna Kata Šimunović, učiteljica razredne nastave u OŠ "Kamešnica".  Zadovoljstvo je jako veliko. Kad skupim te donacije i dobijem povratnu informaciju da su sva naša djeca upisala novu školsku godinu jer su dobili sredstva za školovanje. Moja djevojčica, koju ja ovako školujem pa je doživljavam kao svoje dijete.Ona je, u poplavi je izgubila svoju malu kolibicu, ostala sama, preuzela je teta, onda sam ja za nju saznala i sad ona ima mene i ja imam nju.

Projekt, pored učenika, podupiru i roditelji, ali i brojni učitelji te mještani. Tako je u Otoku kumove pronašlo čak 47-ero djece iz Konga. Ondje osnovnoškolsko obrazovanje stoji 100 eura na godinu. A dnevni prihod je 1 ili 2 eura. Pored toga, manjka škola dok su postojeće pretrpane, a uvjeti nikakvi. Osim što ih pomažzu školovati, na taj način osiguravaju im i jedan obrok. Daleko od očiju, ali - ne i srca. Kojim se - najbolje vidi.