Handstand Lucki, sretan ti 75. rođendan!

O njemu su prije pedeset godina pisale sve njemačke novine: Ludwig Hofmeier iz Regensburga, zvan Handstand-Lucki. I to ne samo zbog akrobacija, koje su bile njegov svakodnevni posao, nego i zbog smione zamisli da na rukama prevali put od Regensburga do Rima! Potrajalo je to 38 dana, svaki dan oko 28 kilometara s prosječnom brzinom od tri kilometra na sat.

Ili, primjerice, kad je 1964. godine s Trga katedrale u Regensburgu krenuo u München. Puna 132 km na rukama! Bio je to svjetski rekord. No nije on naglavce samo prohodao mnoge bjelosvjetske ceste. Pentrao se na isti način po spomenicima, kućama, balkonima... Recimo za jednog uspona žlijebom s vanjske strane zgrade, ženu na trećem katu usred pripreme ručka iznenadio je lik muškarca koji je s glavom nadolje zavirio u kuhinju. Umalo ju je udarila kap!

Bi li to mogao ponoviti? Danas priznaje da čisto sumnja. Kaže: Zlo mi je čim pogledam gore. Ne, danas to više ne bih mogao. Kad danas gledam uvis, moram brzo protresti glavom!  Lucki je 8. prosinca navršio 75 godina, a sjećanje na slavne dane mu je i čestitka Bavarske televizije u emisiji 'Alpe Dunav Jadran'.

A sve emisije možete pogledati u rubrici Magazin Videoteke HRTi.