Četiri hrvatska filma nagrađena na Animateci

Međunarodni festival animiranog filma Animateka, što se tradicionalno održava početkom prosinca u Ljubljani, nagradio je ove godine čak četiri hrvatska filma - eksperimentalni film Dota, animirane filmove Planemo i Grad duhova te animiranu hrvatsku manjinsku koprodukciju Noćna ptica.

Noćna ptica Špele Čadež dobila je nagradu publike, HOPIN, koja uključuje i tisuću eura, te posebno priznanje člana žirija, Jonija Mannistoa koji je ocijenio kako je to "ironičan i šarmantan portret ozloglašenog lika. To je film koji se ruga, osuđuje i slavi našu želju za alkoholom".

Član žirija Paul Bush posebno priznanje dodijelio je kratkometražnom eksperimentalnom filmu "Dota" Petre Zlonoga, Chris Landreth priznanjem je nagradio kratkometražni animirani film Veljka Popovića "Planemo", a Mauro Carraro "Grad duhova" Marka Dješke.

Grand prix ovogodišnje, trinaeste Animateke, koja se održala od 5. do 11. prosinca, osvojio je film "Black "poljskog redatelja Tomasza Popakula.

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a ove je godine  prikazao i niz hrvatskih filmova.

Osim njih sedam u natjecateljskom programu, prikazan je film "Voće" Ivana Marka Senjanovića u programu Slon, te "Oni žive noću" Gorana Trbuljaka i "Mutne vode" Ana-Marije Vidaković u Panorami srednje i istočne Europe, kao i "Plastican" te "Cvijet bitke" Simona Bogojevića-Naratha i "Ona koja mjeri" Veljka Popovića u retrospektivnom programu.