Škola kuhanja: Njoke, šufnudli, valjušci

Tijesto od krumpira, kad se jednom napravi, može se koristiti za razna jela i slastice. Mlada kuharica amaterka Marica Grdić s Dugog otoka pokazala je kako ga se može oblikovati, ovisno o pojedinom jelu ili podneblju.

Tako su iz njezinih ruku nastale njoke, šufnudle ili valjušci, koje su odličan prilog, no Marica je dodatno pokazala da, uz vrlo malo dodataka i mašte, mogu biti i odlično predjelo, međuobrok ili lagana večera.

NJOKE, ŠUFNUDLI, VALJUŠCI

SASTOJCI:

Stari krumpir brašnasti - 1,35 kg
Brašno oštro - 500 g
Jaja - 2 kom
Muškat orah - prstohvat
Sol 

POSTUPAK PRIPREME:
Krumpire kuhati u kori stavljajući ih u hladnu vodu, pa kad su kuhani, ocijediti i pustiti da se malo ohlade. Nabosti ih na vilicu i oguliti koru. Krumpir treba protisnuti kroz pasirku ili prešu, može se naribati na ribež u posudu. Sada treba dodati jaja, sol, muškat orah i postepeno miješati prstima i dodavati brašno, sve dok smjesa ne postane nježna i glatka i dok se ne prestane hvatati za posudu. Pobrašniti podlogu. Smjesu blago pritišćući (ne mijesiti) razvaljati u duge valjke, promjera 1-2 cm, te potom rezati nožem u željenu formu. Valjušci, ali i drugi oblici, kuhaju se u slanoj kipućoj vodi, dok ne isplivaju. Kada isplivaju, izvaditi iz mrežicom i odmah potopiti u posudu s hladnom vodom da se ohlade, te ih ponovo ocjediti.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.