Škola kuhanja: Prženi plodovi mora

Sitne morske ribe, školjke, lignje, kozice, odlične su u raznim jelima s okusom mora, no mogu se pripremiti i kao ukusna i maštovita grickalica.

Osim postupka pripreme, kuharica amaterka Ivana Šabarić iz Zagreba pokazala je tehniku čišćenja kozica, najavljenu u jednoj od prethodnih epizoda. Hrskavim plodovima mora, primamljive zlatno žute boje, nitko neće moći odoljeti.

PRŽENI PLODOVI MORA

SASTOJCI:

Sitna plava riba (srdela, papalina, inćun...) - 200 g
Sitna bijela riba (trlja kamenjarka, molić, arbunići, bukve...) - 200 g
Meso dagnji - 50 g
Lignje - 150 g
Meso kozica - 100 g
Brašno oštro - 300 g
Palmino ulje - 2 lit
Sol 

POSTUPAK PRIPREME:
Plavu i bijelu sitnu ribu očistiti od iznutrica i ljuski. Dagnje prokuhati dok se ne otvore, ohladiti i izvaditi meso. Lignje očistiti i narezati na šire kolutiće. Kozice očistiti od oklopa, a oklop sačuvati za kuhanje ribljeg temeljca zaleđivanjem u
vrećici. Palmino ulje ugrijati za prženje na oko 180 stupnjeva Celzijusa. U čistu plastičnu vrećicu usuti brašno i dodati očišćene morske plodove, te zatvorivši vrećicu dobro ih protresti, da se pobrašne sa svih strana. S mrežastom grabilicom pobrašnjene morske plodove pažljivo spustiti u vruće ulje i pržiti minutu do dvije. Morske plodove obavezno stavljati pržiti u malim količinama, da ulje ne iskipi. Izvađene plodove staviti na upijajući papir i posoliti.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.