Škola kuhanja: Piletina u toploj kupki

U 'Školi kuhanja' pokazuju se razne tehnike kroz pripremu uobičajenih, svakodnevnih jela, no u ovoj epizodi kuhar amater Marko Kalčić iz Karlovca pokazao je jednu manje poznatu tehniku pripreme u toploj kupki, te dodatno pojasnio tehniku kuhanja originalnog naziva sous vide što znači kuhanje u vakuumu.

Ovaj zaljubljenik u sous vide otkrio je kako rukovati s posebnim grijačem vode, koliko postupak traje i što se postiže u konačnom okusu namirnice.

PILETINA U TOPLOJ KUPKI

SASTOJCI:

Pileća prsa s kožom - 2 kom
Limun - 1 šnita
Ružmarin - grančica
Timijan - grančica
Ekstra djevičansko maslinovo ulje  
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Pileća prsa s kožom blago posoliti i popapriti te ih zajedno s grančicom ružmarina i timijana, i nekoliko šnita limuna, staviti u vrećicu sa zatvaračem. Rukom dobro izgurati zrak i zatvoriti vrećicu, te je djelom uroniti u vodu stalno grijanu uz pomoć „sous vide“ grijača na 65 stupnjeva Celzijusa. Vrećicu pričvrstiti za rub posude i tako kuhati između 1,5 i 2 sata. File izvaditi iz vrećice, posušiti papirom i zapeći 2-3 minuta na ugrijanoj ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Peći samo stranu s kožom uz pomoć lopatice kojom treba pritisnuti prsa na tavicu.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.